Tvångs-LOV är ett problem på riktigt

Regeringen har bestämt sig för att behålla den tvingande lagen om valfrihetssystem.

”Detta är glädjande och något som ­Företagarna har arbetat för”.

Lobbyorganisationen Företagarnas konkurrensexpert Ulrica Dyrke var strålande glad i ett pressutskick ­i går.

Vad är det som gör konkurrensexperten så glad? Jo, regeringen har bestämt sig för att behålla den tvingande lagen om valfrihetssystem, tvångs-LOV. Frågan kommer i alla fall finnas med i utredningen om vinster i välfärden.

Det framgår av utredningens tilläggsdirektiv som ska beslutas på regerings­sammanträdet

i morgon, och som enligt civilminister Ardalan Shekarabi (S) ger utredningen om vinst i väl­färden en mer blocköverskridande karaktär.

Ta med mittenpartierna

Vill vi på allvar se ett regelverk som ­garanterar att pengarna vi betalar för ­välfärd faktiskt går till välfärden så ­måste samtliga partier höja sig över sina tankeblockeringar.

Kanske kan regeringens övning faktiskt få med mitten­partierna på lagförslag där möjligheterna att dela ut vinst begränsas, där insyn i välfärdsbolagen garanteras och där sann mångfald kan värnas.

Det är nu inte det sämsta, men tvångs-LOV kommer – oavsett hur tilläggs­direktiven ser ut – ändå vara ett problem

i verkligheten.

Gynnar vissa grupper

I fjol visade Riksrevi­sionen i en granskning att den tvingande ­lagen om valfrihetssystem skapat en ­större ojämlikhet i vården. Vårdvals­systemet gynnar friska hög- och medelinkomsttagare och har lett till att vårdcentraler i fattiga delar av landet försvunnit.

I Sverige har alla medborgares rätt till god och jämlik vård efter behov en grundläggande rättighet. Tvångs-LOV har ­urholkat den rättigheten och det måste regeringen till slut åtgärda, på ett eller annat sätt.