Hylla avslöjarna, straffa smitarna – inte tvärtom

Den här veckan inleddes en rättegång i det lilla furstendömet Luxemburg. På de anklagades bänk finns tre fransmän. Två är tidigare medarbetare på den multinationella revisionsfirman Pricewaterhouse Cooper och en är granskande journalist.

Antoine Deltour, Raphaël Halet och journalisten Edouard Perrin står anklagade för stöld, penningtvätt, bedrägeri och för att ha läckt företagshemligheter. Om de fälls riskerar de åtalade tio års fängelse.

Hundratals företag

Processen i Luxemburg handlar om de dokument som första gången publicerades 2012 och som avslöjade hur hundratals stora företag använt brevlådor i furstendömet för att minimera sin skatt. I dokumenten finns bolag som Ikea, Facebook och McDonalds.

Läckan blev starten på de senaste årens debatt om skatteflykt och om hur storbolag och samhällstoppar använt hemliga konton, skatteparadis och behjälpliga rådgivare för att smita undan. Vårens läcka från den panamanska advokatbyrån Mossack Fonseca har fällt regeringar, satt stopp för karriärer och ännu en gång påmint oss om hur lätt somliga tar på sitt samhällsansvar.

Politiker i olika länder har uttryckt sin vrede. Det gäller till exempel EU-kommissionens ordförande och den tidigare luxemburgske premiärministern  Jean-Claude Juncker och det  gäller Sveriges finansminister Magdalena Andersson.

Ändå är det handlingarna som räknas. Det borde vara skattesmitarna som stod inför skranket medan de som avslöjat fusket borde hyllas.

Vi har långt kvar

Det som händer i Luxemburg är motsatsen, och här hemma får myndighetschefer som försökt skydda sina kompisar utreda sig själv.

Vi har fortfarande långt kvar innan vi kan ta itu med skattesmitningen på riktigt.

Följ ämnen i artikeln