Sjuka av jobbet – dubbelt svikna

Oanständigt att samla pengar på hög

Fackets försäkringsbolag har blivit en jätte som betalar tillbaka miljoner till arbetsgivarna samtidigt som arbetssjuka inte får någon ersättning.

Under det tidiga 1970-talet byggde fackförbund och arbetsgivare upp det som skulle bli Afa Försäkring, ett gemensamt försäkringsbolag.

I ett avtal från 1973 lade man grunden till ett extra skyddsnät för arbetare som skadar sig på arbetet, utöver det som staten erbjöd. Nu skulle företagen vara med och betala för försäkringar för de som blivit skadade eller sjuka på grund av jobbet. Det Sverige där skadade arbetare utfattiga fick lämna arbetslivet skulle bort.

Arbetsgivarna betalar mindre

Åren har gått och 2014 var det bara 3 procent - 291 personer - av alla som anmält att de blivit sjuka på jobbet som fick skadan godkänd av Afa. För 25 år sedan var det hela 72 procent som fick sin arbetssjukdom godkänd.

Detta avslöjar i veckan tidningarna Kommunalarbetaren och Dagens Arbete i en gemensam granskning.

Samtidigt som skadade får allt mindre så växer pengarna på hög hos Afa. I samlade tillgångar har man i dag 198 miljarder kronor och de senaste fem åren har man till och med betalat tillbaka 40 miljarder till arbetsgivarna. Samtidigt visar det sig att företagen betalar in allt mindre till försäkringen.

Vad är det som har hänt?

Vi får börja på Försäkringskassan.

Svårare få pengar

Enligt myndighetens egen statistik har antalet ärenden om arbetsskador minskat med 85 procent på tio år. Det beror inte på att svenska arbetsplatser blivit så mycket säkrare. Om vi bara tittar på antalet anmälningar så tycks det faktiskt vara tvärtom.

För att den sjuke ska få ersättning från Afa krävs det att man först fått rätt hos Försäkringskassan. Men eftersom tidigare regeringar på olika sätt har försämrat sjukförsäkringen har det blivit svårare att få pengar.

Ersätter inte staten för arbetsskada så gör inte Afa det heller.

Effekten blir att människor som har skadat sig när de gjort sitt jobb drabbas ekonomiskt därför att arbetsskadeförsäkringen inte längre fungerar. Sedan drabbades de igen när de inte får någon ersättning från fackens och arbetsgivarnas försäkring.

Så här behöver det inte vara.

Oanständigt samla pengar på hög

Villkoren i fackets och arbetsgivarnas försäkring hos Afa går att förändra i förhandlingar. Men, enligt Dagens Arbete och Kommunalarbetaren, vill inte Svenskt Näringsliv det. Och LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson säger att man inte är beredd att ta konflikt om det. I stället ska man försöka påverka regeringen att förbättra den statliga arbetsskadeförsäkringen.

Frågan är om Afa-försäkringen ens hade kunnat skapas om man tänkt så för 40 år sedan.

Att Afa samlar pengar på hög samtidigt som fack och arbetsgivare ser på hur människor som drabbas av arbetssjukdom också blir fattiga är oanständigt.

Människor som slits ut och skadas på jobbet måste helt enkelt få den ersättning de avstått löneutrymme för. Och LO kan inte bara hoppas på att regeringen ska ordna det.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln