Mejla

Ingvar Persson

Miljöpartiet får ta säkerhet på allvar

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Björn Lindahl / AFTONBLADET / 75436

LEDARE

I höstas avslöjades minst sagt märkliga kontakter mellan en tjänsteman på Sverigedemokraterna och ryska intressen. Vi skrev då att historien skulle ha rört upp himmel och jord i vilket parti som helst.

Vi hade fel.

Historien handlade om Sveriges förhållande till främmande makt, men också om den politiska debatten. Den innehöll desinformation, falska namn och oriktiga uppgifter. Det var alltså innan Ryssland anklagades för att ha påverkat det amerikanska presidentvalet.

Tjänstemannen fick sluta, och det gällde också en kollega till honom. Men ledningen för Sverigedemokraterna valde att rycka på axlarna. Vi tyckte inte att det dög.

Tvingades sluta

I går kunde Aftonbladet avslöja att också en tjänsteman i Miljöpartiets riksdagsgrupp tvingades sluta 2015. Enligt källor i Miljöpartiet berodde det på att hans kontakter med ryska ambassaden uppfattades som en säkerhetsrisk av ledningen för partikansliet.

Vi skulle kunna säga att Miljöpartiet, till skillnad från Sverigedemokraterna, tagit det ansvar partierna måste ta.

Ingen vill prata

Men skillnaden gäller inte den gröna partiledningen. Ingen av partiets språkrör vill tala om frågan. Inte ledningen för riksdagsgruppen heller.

Det dög inte i höstas, och det duger inte nu.

Nu kräver moderater och liberaler i riksdagen alla kort på bordet.
Miljöpartiets ledning måste begripa att säkerhetsfrågor och frågor om relationen till andra länder är på riktigt. Företrädare för ett regeringsparti kan inte - som ledande miljöpartister för ett år sedan - sprida konspirationsteorier.

Och partiledningen i ett regeringsparti kan inte hänvisa frågor om den interna säkerheten i partiet till personalavdelningen.

Det duger som sagt inte.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.