Svensk information på direktlänk till Nato

RÄDDAREN I NATO Nu kan den svenska militärens datasystem kopplas samman med Natos, i säkerhetens namn.

Nu kan svensk militär dela kritisk information med Nato. I går kopplades datasystemen samman i ett experiment på Ledningsregementet i Enköping. Därmed tog Sverige ytterligare ett steg i samarbetet med Nato.

Experimentet har egentligen pågått under flera månader. Svenska och utländska tekniker har byggt bryggor mellan de olika datasystemen. I går var det presentation av ett gemensamt nätverk där organisationerna kan dela information i realtid.

Svensk och utländsk militär, representanter för myndigheter och försvars­industri. Det var många som strömmade till premiärvisningen i Enköping.

Evenemanget var diskret annonserat, vi hittade en liten notis i Financial Times om en Natomanöver i Enköping. Det lät så osannolikt att vi åkte dit.

Det blev en häftig föreställning på stora bildskärmar i ett mörkt rum.

Presentationen hade ett scenario: En terroristattack mot ett ministermöte i Göteborg.

Ett misstänkt lastfartyg lämnar Rotterdam på väg mot Göteborgs hamn. Nato larmar de svenska myndigheterna. Ombord på fartyget finns en ribbåt som kan användas i en attack mot ministermötet.

Nu kopplar Nato samt svensk militär och polis upp sig på nätverket. Information och kartor över Göteborg delas och till slut kan svensk polis gripa de misstänkta terroristerna innan bomben har briserat.

I ett annat scenario sniffar ett danskt flygplan in över Göteborg. Då störs den svenska militärkartan med flygpositioner ut. Panik i den svenska ledningscentralen, nu kan de inte se vart det danska terroristplanet tar vägen. Men då kommer Nato in på nätverket och kan erbjuda sin egen bild över vilka flygplan som närmar sig Göteborg. Det är bara att klicka och dra, så landar Natos information på den tomma svenska kartan.

Nu kan alla se hur terroristplanet närmar sig Göteborg. Räddningsaktionen kan sätta igång tack vare ett försvarssamarbete på hög teknisk nivå.

Publiken applåderade den lyckliga upplösningen. Och att det är svenskar som hjälpt Nato att skapa plattformen.

Experimentet ska utvärderas under hösten. Självklart hoppas alla inblandade att det får en fortsättning. En nätbaserad plattform för insatserna i Afghanistan. Lockande och lönande kontrakt för svensk it-industri, vår försvarsindustri är sedan länge Natoanpassad.

Men det skulle innebära en okontrollerad ström av uppgifter till främmande makter. Det finns inte en chans att skydda den svenska integriteten i realtid.

Vad händer med FRA:s information om svenskarnas telefon- och datatrafik när den strömmar vidare ut på Natos plattform? Vad händer när polis, räddningstjänst, militär och alla Natoländerna delar den informationen?

Vad händer med de flyktingar som tagit sig till Sverige, när alla deras mobilsamtal riskerar att läggas ut på Natos plattform? Vad händer om vittnet till en krigsförbrytelse tar kontakt med en svensk journalist?

Kommer den informationen att kunna gå vidare, ut på den internationella plattformen? Och vad händer när den informationen kopplas samman med annan information?

Svenska försvarspolitikerna har ett stort ansvar. Det går inte att smyga i försvarsdepartementets korridorer längre. Vi svenskar har levt i fred i 200 år. Vi har varit neutrala och alliansfria, men nu vill vi veta vart vi är på väg.

Det är dags att ta den svåra diskussionen om svensk säkerhetspolitik.

Följ ämnen i artikeln