Nya politiken hotar mänskliga rättigheter

Sedan LSS-reformen infördes 1994 har Sverige blivit bättre samhälle. Med en personlig assistents hjälp kan personer - som tidigare skulle ha varit hänvisade till ett boende på en institution - bo kvar hemma och leva ett värdigare och friare liv.

Ifrågasatt frihet

Men friheten är ifrågasatt. Enligt statistik från Försäkringskassan hade 14 803 personer statlig assistansersättning i januari i år. På en månad innebär det en minskning med 80 personer, på ett år cirka 800 personer och på två år omkring 1 300. Allt fler människor med funktionshinder förutsätts alltså klara sig själva.

Det beror på att Försäkringskassan fått i uppdrag av regeringen att ”bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”. Det har urholkat rätten till assistans på ett sätt som har slagit hårt mot personer med stora hjälpbehov. I dag är det bara drygt en av tio som ansöker om assistans för första gången som får den beviljad.

I höstas sa regeringen att väntetid och beredskap ska ge rätt till assistansersättning, men nya besparingar på funktionshindrade riskerar att komma. SVT kunde i går berätta att den utredning om assistansen som regeringen tillsatt kommer föreslå att funktionshindrade barn under tolv år och äldre över 80 år ska inte ha rätt till personlig assistans.

Funktionsrättsorganisationer, Vänsterpartiet, Liberalerna, Svenska kyrkan har alla varnat för konsekvenserna av de nya tuffa tagen i assistansen. Den här tidningens ledarsida har uppmärksammat några av dem som drabbats. Som 6-årige Elias som inte kunde andas själv. 4-åriga Selma som inte kunde äta själv. Svårt hjärnskadade 4-årige Cimon. 2-åriga Elvira som föddes blind och med svåra hjärnskador. Alla blev de av med assistansen när Försäkringskassan inte längre ville betala.

– Jag får många signaler om en mer restriktiv hållning. Förstagångsansökande får nej, och de som tidigare haft rätt till ersättning förlorar den. Och att det är ett stort tryck på att kapa kostnader, och att det har en negativ påverkan för funktionshindrade.

Svårare för personer med behov

Så säger Nils Muižnieks, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter. I oktober i fjol besökte han Sverige med syfte att samla in information om bland annat situationen för funktionshindrade. På många sätt är vårt land ett funktionshinderspolitiskt föredöme, men förändringarna i LSS bekymrar honom - Sverige gör det svårare för personer med behov av assistans att få det.

Stefan Löfven och Magdalena Andersson bör noga lyssna på Muižniek. Ska Sverige fortsatt vara ett föredöme måste frihetsreformen LSS försvaras.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.