Extremhögern rasade – totalt

ett katastrofval Geert Wilders högerextrema Frihetsparti, PPV, såg enligt prognoserna sent i går kväll ut att ha gått från 24 ­mandat i det holländska parlamentet till bara 13.

13 september 2012. Val i Holland

När Holland i går gick till val stod ­mycket på spel. Holland är ett av de länder som börjar tröttna på EU:s sätt att hantera ­krisen och på att betala för problem­länderna i Sydeuropa. Skulle holländarna sätta käppar i hjulet för Bryssel?

De två stora partierna, liberalerna VVD och socialdemokraterna PvdA blev jämnstora. Det högerextrema Frihets­partiet PVV med partiledaren Geert Wilders i spetsen gjorde ett katastrofval och såg enligt prognoserna sent i går kväll ut att ha gått från 24 mandat i parlamentet till 13.

Var helt uträknade

Därmed är Geert Wilders valets stora förlorare. Den tidigare borgerliga regeringen, ledd av liberalerna, regerade fram till i april med hans stöd i parlamentet. Wilders fällde regeringens budget – och därmed regeringen – i ett försök att ta tillvara en EU-kritisk opinion.

För väljarna framstod detta uppen­barligen som ren populism och Wilders befinner sig sedan dess i den politiska ödemarken.

Att just Geert Wilders förlorar så stort är särskilt glädjande och dessutom ­viktigt även utanför Holland. På senare år har han klivit fram som en av de viktigaste ­ledarna för den växande högerextrema och antimuslimska rörelsen i Europa.

De holländska socialdemokraterna, PvdA, gjorde en remarkabel valrörelse. Innan valet var de helt uträknade.

Deras motsvarighet till Håkan Juholt avgick i januari i år. Han hette Job Cohen, var tidigare borgmästare i Amsterdam och valdes 2010. Förväntningarna var ­stora. I stället blev det fiasko och interna konflikter.

Nye S-ledaren Diederik Samson valdes i mars och hade just påbörjat sitt arbete som oppositionsledare när regeringen föll i april. Fram till i slutet av sommaren gick det dåligt. I en opinionsmätning 17 augusti, innan valrörelsen började, hade socialdemokraterna bara 14,9 procent. I samma mätning fick det populistiska och EU-­kritiska vänsterpartiet SP 18,4 procent.

Europa kan andas ut

Men mycket tack vare debatterna i tv lyckades S-ledaren Diederik Samson vända opinionen och socialdemokraterna ser i stället ut att gå fram från 30 till 40 mandat i parlamentet medan vänstern står kvar på förra valets resultat.

Sammanfattningsvis gick de ledande EU-vänliga partierna starkt framåt, medan populistiska och EU-kritiska partier misslyckades både till höger och vänster. Och extremhögern rasade ihop.

Betyder då detta att Holland har en ny ­regering? Det är troligt. Däremot är det fortfarande högst oklart vilka som sitter i den.

Men resten av Europa kan andas ut.

Följ ämnen i artikeln