Närmar sig slutet för tvillingstyret?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-08-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Dagens dubbel Tvillingarna Lech och Jaroslaw Kaczynskis, dagar kan vara räknade.

De blev berömda i början av sextiotalet som barnstjärnor i filmen ”Om två sådana som stal månen”. De var aktiva i fackföreningsrörelsen Solidaritet när kommunismen besegrades och Polen blev demokratiskt trettio år senare.

Nu är tvillingarna Lech och Jaroslaw Kaczynski president respektive premiärminister i Polen. För åtminstone den senare kan dock dagarna vid makten vara räknade. Regeringen har kollapsat och nyval väntar senare i höst.

Allt flyter i polsk politik och det är inte troligt att situationen blir klarare efter nyvalet. Partier bildas och försvinner som dagsländor. Av det folkliga deltagandet i politiken under Solidaritets glansdagar finns inget kvar.

Dåliga utsikter

Ingen regering har klarat mötet med väljarna sedan de fria valen infördes i början av nittiotalet. Mot den bakgrunden är utsikterna för bröderna Kaczynskis konservativa och nationalistiska parti Lag och rättvisa inte särskilt goda.

Åtskilliga polacker och många europeiska regeringar skulle dra en suck av lättnad om de oberäkneliga och konspiratoriskt lagda tvillingarna tvingades bort från makten. Det gäller särskilt sedan dessa lierade sig med de reaktionära partierna Självförsvar och Polska familjeförbundet.

Svag opposition

Oppositionen är dock svag och splittrad. Socialdemokraterna (SLD) , som bildades ur det gamla kommunistpartiet, har regerat i omgångar. Men sargade av korruptionsaffärer fick de för två år sedan lämna ifrån sig makten efter ett katastrofval. Partiet föll från 40 procent till sju. Nu har det repat sig något och försöker komma tillbaka i en valkoalition (LiD) med den liberala Frihetsunionen.

Störst är för närvarande Medborgarplattformen, ett högerparti liksom Lag och rättvisa, men med ett mer nyliberalt ekonomiskt program. Allmänt tippades att dessa båda partier skulle bilda regering efter det förra valet, kanske sker det nu i stället.

Den partipolitiska röran tycks dock inte hämma den ekonomiska utvecklingen. Tillväxten är god och levnadsstandarden stiger snabbt i landet. Även om få ger regeringen någon förtjänst för detta kan det gynna Kaczynskis parti.

Potentiell stormakt

Polen är med nästan 40 miljoner invånare en potentiell stormakt i EU. Landet får väldiga summor i stöd. Det har inte hindrat polska regeringar, oavsett partifärg, att stenhårt och på ett ofta utmanande sätt bevaka sina nationella intressen inom unionen. Det har frestat på relationerna med de andra medlemsländerna, men ofta gått hem hos de egna medborgarna.

Polackerna är dock starka anhängare av medlemskapet. Förankringen i EU är en trygghet i det land som historiskt präglats av att ligga mellan de båda stormakterna Tyskland och Ryssland.

Både för polackerna själva och för det europeiska samarbetet vore det dock bra om landet fick en regering som inger större förtroende än det nuvarande tvillingstyret.

TS

Följ ämnen i artikeln