Höj kvaliteten!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

4 December 2007. Filippa Reinfeldts utspel om sjukvårdspolitiken visar att den moderata partiledningen har hittat en svag punkt i sitt eget ”förnyelsearbete”.

På partistämman nyligen talade Fredrik Reinfeldt om en ny välfärdspolitik och om kvaliteten i vården, personalinflytande och tillgänglighet.

Problemet är att de moderata kommun- och landstingspolitikerna ofta driver en mer klassiskt nyliberal politik, där utförsäljningar och privatiseringar anses vara lösningen på alla problem. Nackapolitikern Erik Langby reste raka vägen hem från partistämman och sålde ut de sista resterna av kommunal hemtjänst.

Filippa Reinfeldt har själv drivit en sådan politik, först i hemkommunen Täby, sedan i Stockholms landsting. Nyligen var hon med och föreslog att hela sjukvården i Stockholms södra delar ska omvandlas till ett privat monopol.

Efter söndagens utspel sa Filippa Reinfeldt att patienternas bästa måste vara en viktigare fråga än valet av driftsform.

En väckarklocka

Det är lätt att hålla med, men vad betyder det egentligen? Menar hon verkligen att moderata politiker struntat i kvaliteten och omsorgen ända till nu? I så fall måste hennes debattartikel i DN verkligen fungera som en väckarklocka. Både för hennes partikamrater ute i landet och för de väljare som röstade på moderaterna i förra valet.

Så enkelt är det nu inte. Kvalitet är inget objektivt begrepp. I själva verket skulle de flesta moderater hävda att deras privatiseringsiver handlar om just kvalitet. Det är så nyliberaler betraktar världen. Genom att använda marknadens segregerande mekanismer på den offentliga sektorn kan man höja effektiviteten och förbättra vården och omsorgen.

För att se bristerna i den logiken måste rättvisan och solidariteten i systemet finnas med i ekvationen, och så långt sträcker sig inte den moderata förnyelsen.

Löften ekar tomt

Sjukvårdsfrågan påminner därmed om andra områden där Reinfeldt talat om att lägga om politiken. Löften om skattelättnader för de sämst ställda ekar tomt om större delen av pengarna ändå går till de redan rika.

Det är en sak att säga att man värnar om kollektivavtalen och den svenska modellen. Väljarna underkänner en sådan förnyelse om de i praktiken upplever att regeringens förslag undergräver fackets roll och samförståndet på arbetsmarknaden.

Försöken att lägga beslag på välfärdsdebatten är en hård utmaning för socialdemokratin, som nu har att visa att man inte bara försvarar system som medborgarna är missnöjda med.

Ska den moderata omvändningen tas på allvar måste man i grunden ompröva den världsbild som säger att marknaden per definition ökar kvaliteten. Förnyelsen måste innehålla mer än tomma ord.

JB

Följ ämnen i artikeln