Nej tack till skolspioner

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-01-25

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Terrorister och spioner? Säpo ”raggar” spioner som kan hålla koll på muslimer i skolan. Religionen definieras som källan till terrorism. Så skapas utanförskap och ett ”vi” och ”dom”.

”Säpo raggar spioner i skolorna” heter rubriken i Sydsvenskan. Säpochefen Klas Bergenstrand berättar att säkerhetspolisen ska spana efter muslimska extremister med hjälp av uppgiftslämnare på skolor, i socialtjänsten och i föreningslivet. Det låter ungefär som folkpartiets förslag om skolgårdsspioner.

Levde skötsamma liv

”Vi måste ha många fler ytor och kontakter in i de här miljöerna”, säger Bergenstrand. Bakgrunden är terrordåden i Spanien och London. Förövarna var andra generationens invandrare som levt skötsamma liv i arbetarförorter.

Samhället måste självklart skydda sig mot terrorism. ”Risken för ett större terrorattentat i Sverige är begränsad. Däremot är risken för attentat mot vissa utländska intressen i Sverige förhöjd”, skriver Säpo i sin årsredovisning 2005.

Frågan är dock hur terrorism bäst bekämpas i ett land som Sverige. Vi är inte direkt inblandade i kriget mot terrorismen. Vi har inga större motsättningar mellan religiösa grupper. Vårt samhälle håller fortfarande samman.

Säpo anser enligt Sydsvenskan att en ung muslim som är redo att begå terroristbrott har genomgått en ideologisk process. Först blir han radikal, sedan fundamentalist, sedan extremist och slutligen terrorist.

Det är ett obehagligt sätt att se på problemet. Religionen definieras som den onda källan, som startpunkten för terrorismen. Muslimer pekas ut som en riskgrupp som samhället ska hålla koll på.

Inte specifikt för muslimer

Det finns islamistiska terrorister, men terrorism är inte en specifik muslimsk företeelse. Hösten 2004 greps ett antal personer i samband med en vandalisering av en skola i Västerås. Vandaliseringen var en del i en högerextremistisk terrorplan som skulle sluta i självmordsbomber. Oklahomabombaren var ingen islamist utan en vit kristen högerextremist.

När Säpo så tydligt riktar in sig på unga muslimer som potentiella terrorister skapas utanförskap. Misstänksamheten växer, från samhället mot muslimer och från muslimer mot samhället. Så skapas ett ”vi” och ett ”dom”. Religioner i sig är inte farliga. Men utanförskap kan resultera i religiös fanatism och då kan det bli farligt.

Lärarfacken reagerar

”Vi vill inte ha ett angiverisamhälle där den ena delen av befolkningen bevakar den andra delen”, säger centerpartisten Johan Linander. På hans initiativ ska riksdagens justitieutskott bjuda in Säpochefen till samtal om terrorbekämpningen. Lärarfacken reagerar också kraftigt på Säpos nya strategi. Det är förståeligt. Skolan och socialtjänsten ska inte vara spioner. De ska ge unga människor en så bra start i livet som möjligt.

Samhället måste stödja muslimska grupper som bekämpar den islamistiska extremismen. Säpo måste självklart spana efter terrorister. Men bästa receptet mot terrorism är ett samhälle som i första hand bygger på förtroende. Inte på misstänksamhet.

ÅP

Följ ämnen i artikeln