Vattenfall kan leda grön omställning

Regeringen sänker avkastningskraven på Vattenfall, och för en gångs skull handlar det varken om att städa upp efter Maud Olofssons dåliga affärer eller om att bli av med tyska brunkolsgruvor.

Till en del är de nya kraven en anpassning till lägre marknadspriser på el. Enligt näringsminister Mikael Damberg handlar dock framför allt om att underlätta för den statliga energijätten att fortsätta omställningen till förnyelsebar energiproduktion.

Vind- och solkraft kräver stora investeringar och ger kanske kortsiktigt inte den avkastning som sedan länge betalda kärn- och vattenkraftverk. Men på lite sikt är det förstås absolut nödvändiga satsningar för att bygga en uthållig energiförsörjning för hushåll och industri.

Göra vår del

Och det i sin tur är absolut nödvändigt om vi i vårt land ska kunna göra vår del i arbetet för att begränsa den globala uppvärmningen och kommande klimatkatastrofer.

Så långt är de flesta överens. Det intressanta med gårdagens besked är att regeringen väljer att anpassa de ekonomiska förväntningarna på ett statligt företag till de politiska målen. Ägandet beskrivs - i alla fall i någon mån - som ett politiskt verktyg.

Gemensamt kapital

Det perspektivet förtjänar en bredare spridning. En stor del av det kapital som finns i vårt samhälle kontrollerar vi faktiskt tillsammans. Det handlar om statliga och kommunala företag, men också om till exempel pensionsfonderna.

Att pensionspengar inte ska investeras i fonder som urholkar samhällets resurser med aggressiv skatteplanering borde vara lika självklart som att kommunala bostadsbolag bygger för att människor ska ha tak över huvudet.

Eller att ett statligt energibolag framför allt borde ha uppgiften att garantera tillgången på hållbar elenergi.

LEDARE: Vattenfalls fiasko står oss alla
dyrt

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.