Avtalets hjälte i lejonets kula

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-01-13

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

UTSKÄLLD AV ALLA Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin på väg in i LO-borgen i skuggan av den socialdemokratiska anfadern och agitatorn August Palm.

Klockan nio i går morse stegade han rätt in i lejonets kula. Sveriges mest utskällda minister. Utskälld å ena sidan av den samlade fackföreningsrörelsen och den politiska oppositionen för försämringarna av a-kassan. Å andra sidan utskälld på alla borgerliga ledarsidor och av ett rasande Svenskt Näringsliv för att han försvarar fackets rätt att ta till stridsåtgärder för att få kollektivavtal.

A-kassans marodör och kollektivavtalets hjälte, utskälld av alla, man kan undra om det var så han hade tänkt sig jobbet, arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

–?Varenda kotte kan bli förbannad på mig, det får jag leva med. Men det är väldigt, väldigt roligt det här jobbet. Här kan man uträtta något. Tidigare som partisekreterare var det ju bara elände och problemlösning, säger han förtjust när vi träffas på LO:s seminarium om arbetsmarknadspolitik.

På dagordningen stod debatt med LO-basen Wanja Lundby-Wedin. Hon var föga road av Littorins alla förändringar och krävde bland annat besked om den nya jobb- och utvecklingsgarantin, det system som ska ta vid när arbetslösa utförsäkras från a-kassan utan att ha fått jobb.

–?Det är lätt att tala svepande om strukturer och system, men det enda ni klargör är att det bara ska bli 65 procent av a-kassan i ersättning. Det är så lågt att det inte går att leva anständigt på. Vad ska det bli för innehåll i garantin, vilket stöd, vilka insatser och resurser tänker ni sätta in? Det handlar om 40?000, kanske snart 50?000 människor. Att rusta dem kostar sex miljarder, var finns pengarna, frågade en arg LO-ordförande.

Något besked fick hon inte. Vi vet att det kostar mycket pengar men de kommer först i vårbudgeten, sade Littorin avvärjande.

–?Men innehållet vill vi gärna diskutera med dig. Innehållet ska arbetas fram i dialog med facken, arbetsgivarna, Ams och andra. Vi är öppna, försäkrade han.

En arbetsmarknadsminister som säger att han är öppen för dialog med facket, som försvarar den svenska modellen och kollektivavtalen, inte vill privatisera Ams, vill ha starka fackföreningar och med kraft tillbakavisar att syftet med sänkningarna av a-kassan är att pressa ner lönerna och skapa en ny låglönemarknad, är det verkligen den sanna bilden av den nya moderaten Littorin?

Inte ett ögonblick, om man ska tro LO:s chefsekonom Dan Andersson som hävdar att det nu skapas en Littorinmodell så omvälvande att den kommer att gå till historien.

–?Regeringen Reinfeldt gör så många politikomläggningar att den inte kan överblicka de samlade effekterna. Det är en lika dramatisk förändring av arbetsmarknaden som när kreditmarknaden avreglerades, Riksbanken blev självständig och skattesystemet lades om. Jag tror inte att regeringen har någon plan för korrigeringar om effekterna blir andra än de förutsedda, sade Dan Andersson olycksbådande.

Vad han tänkte på var förstås fastighets- och finanskrisen i avregleringarnas spår som ledde till fritt fall i ekonomin.

Om vi får delar av arbetsmarknaden i fritt fall, om de arbetslösa börjar konkurrera om jobb till underlöner på 12?000 kronor hellre än leva på jobbgaranti på 10?000 kronor och när kvalificerade Amsåtgärder saknas, ja då försvagas också fackföreningsrörelsen. Då förändras i grunden den svenska modellen. Smällen får de arbetslösa och löntagarna ta.

Då räcker inte arbetsmarknadsministerns skickliga försäljningsretorik, charm och goda humör. Då måste han korrigera själva Littorinmodellen. Han borde skaffa en plan B redan nu.

Lena Askling

Följ ämnen i artikeln