Gummi kommer inte förhindra något våld

Polisen får inte vara naiv

Dialogpolis vid en ”Black Lives Matter”-demonstration i Malmö. Bäst är om våld inte uppstår från första början.

Igår berättade polismyndigheten att de godkänt gummiprojektiler, eller ”distansbatonger” som de ibland kallas, för att kunna bekämpa kravaller. Det ska vara ett mindre dödligt alternativ till blykulor.

Men även gummiprojektiler kan orsaka död och permanenta skador. Faran är såklart mycket mindre än om man träffas av en pistolkula. Men risken är att den lägre faran sänker tröskeln för när de används. Och att polisen därför använder dem oftare.

I en amerikansk studie av två tusen personer som behövde vård efter att ha träffats av gummiprojektiler dog tre procent och femton procent fick permanenta skador.

En gummiprojektil är såklart bättre än en pistol om polisen inte har ett annat val. Men den måste användas varsamt. Och det är svårt att lita på det.

Polisen ber jämt om mer resurser och ökade befogenheter. Problemet är alltid att de har för lite pengar, kan övervaka för lite och inte får använda mer våld. Sällan att de arbetar på fel sätt.

Gummiprojektiler ska få användas vid ”särskilt farliga eller komplicerade situationer”. Frågan är hur lång tid det kommer ta innan det förändras.

Justitieminister Gunnar Strömmer vill att polisen ska få använda en mängd olika saker för annat än vad som först var meningen.

Det kallas ändamålsglidning. Det kan exempelvis handla om att man startar ett övervakningssystem för att bekämpa terror. Men när det väl är på plats är det enkelt att börja använda det mot helt andra brott. Eller utan brottsmisstanke. Det är svårt att rulla tillbaka det bandet.

Risken är att gummiprojektiler kommer få användas i fler och fler situationer.

Ebba Busch fick stor kritik för två år sedan för att hon ville att polisen skulle skjuta skarpt mot påskupploppen. Även Sverigedemokraternas partitidning Samtiden tyckte att polisen borde skjuta för att döda mot demonstranter.

Det bästa är att förhindra att en demonstration blir våldsam från första början.

Stefan Holgersson, polisforskare, sade i en intervju med Dagens Arena att polisen inte jobbar tillräckligt mycket med dialog och att förebygga våld.

Demonstranter som känner att polisen använder övervåld lugnar sällan ner sig. Risken är att situationen istället trappas upp och blir farligare för både demonstranter och poliser.

Det kommer nog finnas fall där gummiprojektiler är motiverade, men om polisen verkligen vill förhindra våldsamma kravaller måste de jobba mer med dialogpoliser. Ju mer våld som förebyggs, desto färre gummiprojektiler behöver skjutas.

Följ ämnen i artikeln