Britterna beter sig ungefär som Stasi

Kriget mot terrorismen begränsar vår frihet

Övervakning På Stasimuseet i Berlin bevaras minnet av ett politiskt system där alla övervakades. Idag är arkiven digitala men i övrigt finns klara likheter mellan Stasi och kriget mot terrorismen.

På Ruschestraße 103 i Berlin står en imponerande byggnad. Här låg tidigare Ministerium für Staatssicherheit, Östtysklands ökända säkerhetstjänst, mer känt som Stasi. Idag innehåller byggnaden museum och forskningscentrum. Där bevaras minnet av ett politiskt system där alla övervakades, journalister trakasserades och statens makt över medborgarna var utan gräns.

Grep pojkvän till journalist

I söndags greps David Miranda på Heathrow airport i London. Han är pojkvän till kolumnisten Glenn Greenwald på tidningen The Guardian. Greenwald har på kort tid blivit världsberömd för sina avslöjanden om USA:s spionverksamhet. Avslöjanden, som tillsammans med läckta dokument från avhopparen Edward Snowdon, orsakat en internationell politisk kris.

Brittiska myndigheter kvarhöll David Miranda under nio timmar enligt brittiska antiterrorlagar, de beslagtog hans telefon och dator och lät honom inte höra av sig till anhöriga.

- De sa att jag skulle hamna i fängelse om jag inte samarbetade, berättade Miranda efteråt för världspressen.

"Till och med maffian har etiska regler mot att angripa familjemedlemmar till personer de känner sig hotade av" skriver Greenwald själv i The Guardian.

Förstörde tidnings hårddiskar

Idag skriver chefsredaktören för The Guardian, Alan Rusbridger, om hur den brittiska säkerhetstjänsten GCHQ bland annat tvingade tidningen att förstöra hårddiskar med känsligt material i källaren.

Både trakasserierna mot Glenn Greenwalds pojkvän och historien med hårddiskarna är uppseendeväckande. Myndigheterna har använt sig av en lagstiftning som syftar till att hindra terrorism, något som varken David Miranda eller The Guardian rimligen kan misstänkas för.

Istället har man utnyttjat sina befogenheter i syfte att hindra en granskning av den övervakningsapparat man själv byggt upp. En övervakning direkt riktad mot de egna medborgarna och mot alla oss som dagligen använder Facebook, Google, Yahoo! med flera.

Har gått för långt

I Berlin slog nyheten om USA:s massövervakning ner som en bomb. Historien kastar långa skuggor. Politiker från höger till vänster har protesterat. Men från bland annat Stockholm har det varit betydligt tystare.

Det som nu händer i Storbritannien visar på problemet med det så kallade "Kriget mot terrorismen". Kraven på allt mer övervakning, allt fler lagar, allt större befogenheter till polis och militär, inskränker friheter vi länge tagit för självklara.

Det som hänt The Guardian borde vara en väckarklocka.

Följ ämnen i artikeln