Reinfeldt i snårskogen

Bland lingon och blåbär får thailändska, vietnamesiska och kinesiska bärplockare slita trots usel förtjänst.

Fredrik Reinfeldts ­arbetslinje slutar ­någonstans långt inne i den svenska snår­skogen.

Bland lingon och blåbär får thailändska, vietnamesiska och kinesiska bärplockare slita trots usel förtjänst. De kommer hit med drömmen om stora pengar, de pantsätter huset, lånar till biljetten och betalar hyran för en sovplats på golvet i någon svensk gympasal.

Vi känner igen historierna från tidigare år.

Just i år är det en grupp vietnamesiska bärplockare i Särna som hamnat på de lokala löpsedlarna. De hade skrivit på kontrakt om minimilön, men kunde bara få ut den om de levererade 90 kilo lingon, 50 kilo blåbär eller 20 kilo hjortron om dagen i tre månader. I de sommartorra skogarna finns det knappt några bär att uppbringa och nu kan vietnameserna inte ens betala för mat och sovmadrass.

I Storuman sitter en grupp kinesiska bärplockare. En av dem är Li Ji Qing som för LO-tidningen berättar att han räknade med att tjäna 60 000 kronor på att plocka svenska blåbär. Han trodde att han skulle arbeta på ett blåbärsplantage och blev besviken när han ­insåg att bären växte sparsamt och långt inne i skogen.

Li Ji Qing har betalat 30?000 kronor till det kinesiska bemanningsföretag som lockade hit honom. Han vet inte om han får tillbaka pengarna. Förtjänsten skulle ha gått till hans föräldrar, nu kommer han sannolikt hem med skulder. De kinesiska tidningarna har redan skrivit om den misslyckade bärexpeditionen till Sverige.

Li Ji Qing är orolig och rädd för att han tappat ansiktet.

Men de utländska bärplockarnas ­situation är ett misslyckande också för den svenska regeringen. I våras införde Migrationsverket nya regler om att bemanningsföretagen måste betala en ­minimilön på 16?000 kronor i månaden. Flera bemanningsföretag tecknade visserligen avtal om minimilön, men gav sedan bärplockarna nya avtal som raskt upphävde de första.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tycker ändå att reglerna räcker. Möjligtvis bör man satsa på mer information om vad som gäller, menar han.

Men det här handlar om rena maffia­metoder, de hör inte hemma i den svenska bärskogen, de måste få konsekvenser. Inte räcker det med att svenske statsministern hytter med fingret.

Regelverket måste skärpas redan till nästa bärsäsong.

Följ ämnen i artikeln