Camerons spel hotar Europa

Storbritanniens premiärminister David Cameron vill förhandla om villkoren för landets medlemskap i EU. Först därefter vill han ge det brittiska folket ett val, att stanna i unionen eller att lämna den.

”Lämnar vi den europeiska unionen blir det med enkel biljett”, förklarade han i går.

Med folkomröstningen som verktyg hoppas den konservativa premiär­ministern antagligen kunna använda britternas skepsis gentemot unionen

på flera sätt. Den motvilliga brittiska opinionen blir ett påtryckningsmedel

i kommande förhandlingar. Den EU-fientliga falangen i det egna partiet kan hållas på mattan, och framför allt flyttas en del av den politiska debatten från frågan om regeringens fullständigt misslyckade ekonomiska politik.

Därefter tänker sig premiärministerns strateger att britterna trots allt ska ­acceptera ett fortsatt – uttunnat – medlemskap. Ett högt spel.

Hur den strategin än faller ut riskerar den att påverka unionens framtid, och Sveriges förhållande till EU.

I många – men inte alla – frågor har Sverige och Storbritannien haft gemensamma intressen när det gällt att hålla tillbaka de mest högtflygande planerna på överstatlighet och integration.

Skulle Storbritannien lämna blir Sverige mer utsatt.

Men även om Cameron skulle lyckas kommer vi svenskar att påverkas. De brittiska kraven blir ännu ett exempel på hur EU i krisens spår håller på att bli ett politiskt smörgårdsbord, som egentligen bara delar en gemensam marknad.

För Cameron är det säkert inget problem. Men för den som vill se ett socialt Europa där fackliga rättigheter respekteras, och där också medborgarna i små länder kan göra sig hörda, är det en mardröm.

Följ ämnen i artikeln