Syrien bombar sina egna barn

Många offer Augusti var den blodigaste månaden hittills i inbördeskrigets Syrien. Frågan om internationell ­intervention i Syrien är tillbaka på dagordningen.

21 SEPTEMBER 2012. Inbördeskrig i Syrien

Amnesty International har smugglat ut filmdokumentation ur Syrien med bevis för att ­regimen använder attackflyg mot civila. Civila bombas i sina bostäder utan urskillning, män, kvinnor och barn.

– Det handlar om krigsbrott och brott mot mänskligheten, säger Lise Bergh, generalsekreterare för svenska Amnesty, till Aftonbladet.

Den här typen av bildmaterial är ovanligt. Amnesty har ­genomfört egna fältstudier på plats och kräver nu att FN:s ­säkerhetsråd hänskjuter situationen i Syrien till Internationella brottmålsdomstolen där de skyldiga kan ställas inför rätta.

Omvärlden har svikit

Under augusti dödades 5 000 människor i Syrien, den blodigaste månaden hittills under ­inbördeskriget. Diktatorn ­Bashar al-Assad verkar ha släppt alla hämningar. Stridsflyg och ­attackhelikoptrar ­används i allt högre utsträckning mot motståndsrörelsen i bland andra Free Syrian Army. Men våldet drabbar även utan urskillning civila.

Amnesty sätter fingret på konsekvenserna av det internationella samfundets misslyckande. Om världen agerat från början hade dessa barn inte ­behövt dö eller skadas för livet. Världen har svikit sin skyldighet att skydda civila i Syrien.

Svårt att hitta en lösning

Nu kommer frågan om internationell intervention tillbaka på dagordningen. Ett av förslagen är att införa en flygförbudszon över hela eller delar av ­landet. En välkommen diskussion även om det i praktiken är svårt att se en militär lösning på konflikten.

Dessutom pågår i praktiken redan en internationell intervention, i det fördolda. Iran har militära förband i Syrien för att hjälpa Bashar al-Assad behålla makten. Ryssland har en flottbas i landet och har levererat ­avancerade vapensystem till Syrien. Saudiarabien och Qatar bistår å sin sida motstånds­rörelsen. Västländer som USA, Storbritannien och Frankrike ger icke-militär hjälp till oppositionen. Och bidrar möjligen även militärt.

Regimen måste bort

Det ligger nära till hands att jämföra konflikten med de ställföreträdande krig som pågick runt om i världen under kalla kriget.

Men det är Bashar al-Assads och den syriska regimens ­ansvar att inbördeskriget bröt ut. De mötte den fredliga demokratirörelsen med skoningslöst våld och har drivit fram dagens ­situation. Någon lösning där ­nuvarande regim sitter kvar vid makten är därför inte tänkbar.

Följ ämnen i artikeln