Kritiken mot Kina måste vara konstant

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-15

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fredrik Reinfeldts Kinabesök har varit lyckat, men det krävs ständiga påminnelser för att förändra landets hållning.

16 april 2008. ”Sveriges premiärminister säger nej till krav på OS-bojkott”. Rubriken i statskontrollerade China Daily berättar vilken vinkel som kommunistpartiets ledning vill ge åt Fredrik Reinfeldts besök.

Tidningen hänvisar till statsministerns uttalanden på Pekinguniversitetet i måndags. Där upprepade Reinfeldt linjen från det nordiska statsministermötet förra veckan, jublar China Daily. Ingen bojkott av invigningsceremonin.

En allt märkligare inställning när politiker runt om i världen diskuterar en sådan markering mot den kinesiska diktaturens övergrepp. Det är ett stort misstag av moderatledaren att på förhand utesluta varje form av markering under OS.

På andra punkter har Reinfeldt varit tydligare. Det var utmärkt att statsministern tog upp de mänskliga rättigheterna med president Hu Jintao och lämnade över en lista med 13 namn på oppositionella som fängslats. En av dem är Hu Jia, som betytt mycket för den kinesiska miljörörelsen och för Kinas många hivsmittade.

Men verkligheten i Kina förändras inte genom ett besök. Det är nu viktigt att svenska företrädare betonar mänskliga rättigheter vid varje kontakt med den kinesiska regimen.

Praktik istället för teori

Klimatsamtalen är svåra att betygsätta. Reinfeldts mål är ett globalt avtal hösten 2009 under det svenska ordförandeskapet i EU. Först då går det att veta hur framgångsrik regeringens gröna diplomati har varit.

Två uppgifter från mötet med premiärministern Wen Jiabao skapar osäkerhet.

Reinfeldt tycks ha predikat för den kinesiske premiärministern om utsläppsrätter och koldioxidskatt. Det är i så fall både odiplomatiskt och otaktiskt. Wen Jiabao har redan beställt hundratals sidor analyser om hur Kina kan öka användningen av miljöskatter.

Vad de kinesiska ledarna behöver är snarare praktiska erfarenheter. Hur hanterar man lobbyism från storföretag, många av dem utländskt ägda? Vad är det bästa systemet för skatteuppbörd?

Det gör större nytta att låna ut tio skattetjänstemän till Kinas regeringskansli än att tala om för premiärministern att det är bra med gröna skatter.

Välbehövlig framgång

Den andra bristen är att Fredrik Reinfeldt inte med någon större kraft tycks ha tagit upp förslaget om en pakt för energieffektivitet mellan EU och Kina. Det är synd, särskilt som en möjlig tredje part i ett sådant samarbete är Japan som statsministern besöker efter Kina.

Fredrik Reinfeldt kan ändå andas ut. Det blev inga rejäla klavertramp under resan i Mittens rike. Tvärtom en överlag positiv mediebevakning.

En välbehövlig framgång för statsministern efter månader av bakslag och dåliga opinionssiffror.

Följ ämnen i artikeln