Ingen anledning att jubla, Jan Björklund

”I dag har var femte kommunalarbetare en visstidsanställning”

Seger i det lilla Kommunals ordförande Annelie Nordström och SKL:s förhandlingsdelegations ordförande Ingela Gardner Sundström presenterade det nya avtalet i går. De öppnade upp för nyanställningar med 75 procent av lägstalönen i ett år – där 25 procent av tiden ska bestå av studier. Det lär göra Jan Björklund besviken.

Fackförbundet Kommunal får ofta tjäna som illustration på hur könsuppdelad den svenska arbetsmarknaden är. Omkring 80 procent av medlemmarna är kvinnor.

I dag tjänar en kvinna i ett ­arbetaryrke i genomsnitt knappt 90 procent av vad en man i ett arbetaryrke tjänar. Delvis beror skillnaden på att vi har en mycket könsuppdelad arbetsmarknad och att yrkesgrupper som domineras av kvinnor ofta har sämre betalt.

350 000 berörs

I går slöts ett nytt avtal mellan Kommunal och arbets­givaren Sveriges kommuner och landsting, SKL. 350 000 ­anställda berörs, och så mycket kan sägas att löneklyftan ­mellan könen inte kommer att försvinna i år.

Men för de lägst avlönade är avtalet ett steg framåt. I september kommer deras lön att höjas med 650 kronor. Medellönen höjs redan i april med tre ­procent.

I dag har var femte kommunalarbetare en visstidsanställning. Visstidare har lägre lön, upplever större stress i privat- och arbetslivet och har svårare att planera sitt liv. Det har flera arbetslivsrapporter visat.

Nu begränsas arbetsgivarens möjlighet att stapla visstidsanställningar och vikariat på varandra i evighet. Efter tre år ska man erbjudas en fast anställning. Parterna är dessutom överens om att visstidsanställningar på sikt ska minska och antalet heltider öka. Vad det kommer att betyda i praktiken återstår att se.

Men kommunalarna får ­betala också. Avtalet innehåller inga garantier om höjd lön för individen och allt ska fördelas lokalt. Det kan inte ha varit lätt att svälja.

Dessutom öppnas för att nyanställa med 75 procent av ­lägstalönen under ett års tid. Jan Björklund jublar och tror att han ser en lönesänkning för unga. Men det handlar om ­arbete kombinerat med studier, där 25 procent av arbetstiden ska bestå av utbildning.

Ska ha kredd

Kommunals ordförande ­Annlie Nordström har i sina kommenterar till avtalet varit överraskande återhållsam. Hon är nöjd, ”under rådande omständigheter”. Det kan hon vara.

Under årets avtalsrörelse har flera stora förhandlings­omgångar förts fram till randen av konflikt. Kommunal ska ha kredd för att de med SKL ­funnit en lösning som bägge sidor är nöjda med och som inte ökar ­löneskillnaderna.

Och det utan att kalla in medlare eller varsla om konflikt.

Följ ämnen i artikeln