Befria skolorna från hatbrotten

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-02

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lär studenterna att prata om sexualitet och byt ut fördomsfulla skolböcker

Lärarna står handfallna inför mobbningen på landets skolor. Särskilt när elever mobbas på grund av sin sexuella läggning.

2 augusti 2006. ”Bög!” är ett minst lika vanligt skällsord som ”Hora!” i skolorna. I korridorerna går fjortisar omkring och försöker hitta sig själva, försöker passa in. Den som inte ryms i heteronormen får det tufft.

Lärarna står alltför ofta handfallna. Bara två av hundra (!) lärare känner sig beredda att bemöta homofobi hos eleverna. Bara 8 procent av lärarna har fått utbildning för att prata om sexuell läggning. 50 procent uppger att de möter homofobiska attityder bland sina elever. 10 procent av lärarna ser samma attityd bland skolans vuxna.

Skolan angripen av homofobi

Det visar en undersökning som RFSL och lärarfacken presenterade i DN i går. Drygt 1.400 lärare har svarat. De är jämnt fördelade på förskola, grundskola och gymnasium.

Den svenska skolan, som ska ge alla elever en så trygg studiemiljö som bara är möjligt, är alltså hårt angripen av homofobi. Utan att de vuxna i skolan vet hur de ska reagera, eller i värsta fall själva deltar i homofobin. Som om inte en fjortis på väg ut ur garderoben redan hade det nog kämpigt med den där känslan som heteronormen skapar, den att ”vara annorlunda”.

Mobbning och trakasserier

När man pratar om hatbrott är det lätt att se organiserade högerextremister framför sig. Svartskjortor med snaggat hår som planerar hoten och våldet noga. Så behöver det inte alls vara. Kriminologen Eva Tiby har på uppdrag av ”Forum för levande historia” kartlagt de homofoba hatbrott som anmäls i Sverige. Vilka är förövarna?

Över 50 procent av gärningsmännen är under 20 år. Lika ofta som någon obekant till offret begår gärningen, är det någon bekant. Arenorna är framför allt allmän plats, internet/telefon, hemmiljö, nöjesliv och skola. I skolorna utgörs hatbrotten oftast av mobbning eller trakasserier som pågår under lång tid. De utsatta lider svårt. Ofta vågar de inte alls gå till skolan. Gärningsmännen är i de flesta fall under 15 år, alltså inte straffmyndiga.

I debatten om hatbrott talas det mest om rättsväsendets bristande insatser. Om arrogans från polisers, åklagares och domares sida. Om nedlagda utredningar och för få fällande domar. Det är så klart allvarligt. Men för pojkarna och flickorna som utsätts i skolorna borde det aldrig behöva gå så långt som till polisanmälan. De vuxna i skolan måste ta sitt ansvar och sätta stopp så fort den första kränkningen antyds.

Måste lära lärarstudenterna

Lärarutbildningen måste lära studenterna att prata om sexualitet och att granska heteronormen med kritiska ögon. Redan verksamma lärare måste få fortbildning. Och så är det skolböckerna. Ofta ger de grovt fördomsfulla bilder av vad det är att vara gay. De böckerna måste, som har sagts så många gånger förr, genast bytas ut.

ÅP

Följ ämnen i artikeln