Fler flyktingar kräver bostäder

Lars Stjernkvist (S) är en av regeringens två flyktingsamordnare.

Sverige kommer under året ta emot rekordmånga flyktingar. Kriget i Syrien, som nu också spridit sig till Irak, gör att många tvingas lämna hem, arbete och familj. Fortfarande driver inbördeskrigen i Afghanistan och på Afrikas horn många människor på flykt.

Sverige är ett av de länder i världen som tar emot flest flyktingar per capita. Medan andra länder stängt sina dörrar för flyktingströmmarna, har Sverige i alla fall låtit dörren stå på glänt.

Bra på sikt

På lång sikt är det en mycket bra idé. Sverige är ett glest befolkat land i Europas utkant. Stora delar av landet brottades med avfolkningsproblem. Ett hot som för stunden är hävt – nu växer befolkningen i så gott som alla län.

Andra europeiska länder brottas med krympande befolkningar och därmed med en krympande samhällsekonomi. Sveriges problem är trevligare, men för den skull inte mindre akut. Flyktingmottagandet har problem.

De kommuner som har haft lediga lägenheter har ofta haft den sämsta arbetsmarknaden. De som har den bästa arbetsmarknaden har inte haft lediga lägenheter.

Rika kommuner fripassagerare

Rika förortskommuner vill gärna att nyanlända arbetar i äldreomsorgen, som städare eller taxichaufför i just deras kommun. Men bo, får de göra någon annan stans.

Trycket har blivit stort på de fattigare förorterna där det trots allt finns viss möjlighet att hitta ett boende.

Att integrationen på svensk arbetsmarknad fungerar halvtaskigt är inte konstigt. Så längs som det nästan är omöjligt att få ett boende där jobben finns kommer det vara så. 

I dag presenterade regeringens flyktingsamordnare Lars Stjernkvist (S) och Gunnar Hedberg (M) ett program för att förbättra mottagandet.

Det visar sig att de allra flesta kommuner vill ta emot. Men bostadsbristen ställer till det. De desperata upphandlingar som Migrationsverket tvingas till blir både dyra och dåliga. Något som myndigheten också har förstått eftersom de själva bett regeringen om en möjlighet att få bygga och äga asylboenden. 

Ersättningen till kommunerna måste förändras. Nu skapas konstiga drivkrafter.

Skyldighet ett måste

Vidare måste alla kommuner ha en skyldighet att ta emot flyktingar, föreslår Stjernkvist och Hedberg. Det är orimligt att vissa kommuner inte ställer upp, samtidigt som de glatt skördar frukterna av att andra ofta närliggande kommuner tar ett ansvar.

Det är glädjande att så många kommuner inser att flyktingar på sikt är en tillgång för kommunen. Men på kort sikt är det viktigt att alla kommuner ställer upp för att hantera den utmaning Sverige har just nu.

Om alla flyktingar i åratal hamnar i avfolkningsorter med en nästan död arbetsmarknad - utan möjligheter att flytta dit jobben finns är det inte konstigt att etableringen på arbetsmarknaden tar orimligt lång tid.

Följ ämnen i artikeln