Vattenfall är bättre än skattefifflarna

Vattenfalls kolgruva Tagebau nochen utanför Weissvasser.

Energiewende, det tyska energipolitiska beslutet för fem år sedan, säger att tysk kärnkraft ska vara utfasad år 2022. År 2050 ska 80 procent av elenergin komma från förnybara källor. I dag ligger andelen på cirka 25 procent.

Energiewende har också givit svenska politiker galopperande kolångest.

Brunkolets tid är förbi

För 15 år sedan fick statliga Vattenfall för sig att man skulle bli en av Europas stora energispelare, och det är i sviterna av den kollapsade stormaktsdrömmen vi fått Nuon och tyskt brunkol i knät.

I fjol meddelade Vattenfall att man vill sälja sin tyska brunkolsverksamhet tillsammans med tio vattenkraftverk. Det handlar om tio procent av tysk elförsörjning och 8 000 anställda.

Kanske borde man ha stuckit tidigare. Brunkol ska förvisso finnas kvar som tysk energireserv innan den förnybara energin är fullt utvecklad, men allt pekar på att brunkolets tid snart är förbi. Det påverkar prisbilden.

Ändå finns en köpare. Den tjeckiska energikoncernen EPH har tillsammans med investmentbolaget PPF lagt ett bud på gruvorna.

För miljön betyder det att katastrofen fortsätter. Kolet kommer, även om Vattenfall inte äger det, eldas. Det är precis sådant som dödar vårt klimat.

Jonas Sjöstedt är arg, miljöpartister känner inte igen sitt parti och miljöaktivister slänger rödfärg i riksdagens plenisal.

Så vad göra?

I debatten ser alternativen ut ungefär så här:

Vi kan vi säga åt Vattenfall att låta kolet ligga, stänga gruvorna och riva kraftverken i förhoppning att tyskarna inte ska använda sin kolkraft.

Gör oss av med surdegen

Men ska ett multinationellt företag – eller den svenska regeringen – bestämma över tysk energipolitik, tyskt sysselsättning och tyska demokratiska beslut? Hade vi tolererat att ett tyskägt bolag eller tyska politiker gjorde det i Sverige?

Det andra alternativet är enklare. Vattenfall får sälja verksamheten och så är vi av med den surdegen.

Riktigt så enkelt är det kanske inte, särskilt inte när man tittar på köparen.

EPH ägs av brevlådeföretag på Cypern. De tjeckiska männen bakom budet finns i Panamadokumenten. De har bötfällts för att ha motverkat en korruptionsutredning. De saknar miljömål och affärsidén är att bryta mer kol.

Vi vet att vi måste sluta bryta och elda kol. Det handlar ytterst om planetens överlevnad.

Den avvecklingen - som måste vara en del av den tyska energipolitiken - administreras trots allt bättre av ett stort statligt svenskt bolag med hållbarheten i sina riktlinjer. Ett bolag som Vattenfall.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln