Kom inte och säg att EU-politiken är tråkig

Det blev en dramatisk omröstning i EUparlamentet i går. Förslag 138 vann, det som handlar om att ingen ska stängas av från nätet utan föregående rättslig prövning.

Nu går förslaget till förlikning mellan parlamentet och ministerrådet. Telekompaketet blir den första frågan för det nya parlamentet som tillträder efter valet.

Räkna med att lobbygrupperna laddar upp för ännu en strid.

På ena sidan står underhållningsindustrin som vill stänga av fildelarna. Den har starkt stöd av fransmännen.

På andra sidan står den unga bloggvärlden, fildelarna och de som vill att nätet ska vara en rättighet för alla.

Kom inte och säg att EU-politiken är tråkig.

De senaste veckorna har de unga bloggarna följt förhandlingarna, svängt sig med termerna och länkat till de olika EU-dokumenten.

Hos många av dem är besvikelsen ganska stor just nu, de hade velat se ett förslag där ingen skulle stängas av från nätet. Det kan egentligen tyckas självklart i dag när all samhällsservice ligger på internet.

Man behöver nätet för att kunna deklarera, sköta sina bankaffärer, söka in på utbildning eller bara för att kolla om en bok kommit in på biblioteket.

”Varför ska man överhuvudtaget kunna ta bort människor från internet?”, skriver EUparlamentarikern Jens Holm (V) på sin blogg.

Socialdemokraten Åsa Westlund ser i stället möjligheterna på Twitter: ”Ingen avstängning från internet utan föregående rättslig prövning!!”

Moderate Christofer Fjellner är inne på samma linje: ”Nu blir det tuffa förhandlingar.”

I EU går politikerna i bland på tvärs mot sina partigrupper. Oheliga allianser kan bildas, precis som i Telekomfrågan. Det gäller alltså att inte bara välja rätt parti, utan också rätt kandidat i EU-valet den sjunde juni.

Naturskyddsföreningen har gjort sin bedömning av de olika parlamentarikernas miljöarbete.

I topp ligger Carl Schlyter (MP), Åsa Westlund (S), Anders Wijkman (KD), Jens Holm (V) och Lena Ek (C). De representerar fem olika partier.

I EU-valet blir personvalet viktigt.

I dag kan tveksamma väljare studera Aftonbladets granskning av hur aktiva EU-ledamöterna varit i parlamentet. På aftonbladet.se kan de också läsa om de olika EU-kandidaterna.

Bra konsumentupplysning för alla som undrar vem de ska rösta på. Det är bara att jämföra hur de olika kandidaterna presenterar sig.

Gå sedan in och läs deras bloggar. Några av dem är riktigt kul när man får läsa hur de sliter för frågorna. Eller hur de nya kandidaterna väljer att lansera sig.

Det är klart jag själv kommer ett parti som står för rättvisa, jobb och bra miljö. För fred och frihet både i länder och på internet.

Nu återstår bara att välja rätt kandidat.

Följ ämnen i artikeln