Skolfrågorna får inte läggas på is

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialdemokraternas rådslagsgrupp för skolpolitiken har öppnat för betyg tidigare än årskurs 8. Kontroversiellt. Små barn kan inte skilja på om det är deras kunskaper eller de själva som är ”icke godkända”.

6 november 2007. Socialdemokraternas förtroenderåd till helgen skulle ha beslutat om partiets nya skolpolitik. Så blir det inte. Förtroenderådet ska diskutera skolpolitiken, men något beslut blir det inte förrän vid kongressen 2009.

Socialdemokraternas rådslagsgrupp för skolpolitiken har nämligen föreslagit nationella prov redan i årskurs 3. Och öppnat för betyg tidigare än i årskurs 8. Båda frågorna är kontroversiella i partiet. Kongressen 2005 sa nej till tidigare nationella prov. Kongressen 2001 var nära att avskaffa betygen.

Bör skärpa tonen

Rådslagsgruppens förslag om betygen är dåligt. De kan tänka sig tidigare betyg men utesluter att ”utsätta 7-åringar för betyg eller betygsomdömen”. Här borde socialdemokraterna skärpa tonen. Även 10-åringar är för små för betyg. Små barn kan inte skilja på om det är deras kunskaper eller de själva som är ”icke godkända”. Med fungerande utvecklingssamtal och individuella handlingsplaner behövs inte tidigare betyg.

Kritisera sorteringsskolan

Förslagen om nationella prov och betyg, som är så laddade inom socialdemokratin, bör behandlas på en kongress. Men hela utformandet av en ny socialdemokratisk skolpolitik kan inte vänta till 2009. Att kritisera alliansregeringens sorteringsskola är livsviktigt. Då räcker det inte med att tala om vad som är fel. Socialdemokraterna måste också tala om vad som är alternativet.

Rådslagsgruppens förslag innehåller mycket mer än resonemang om nationella prov och betyg. Förslaget är genomgripande och på många områden radikalt. Inte minst gör det upp med den borgerliga skolelitismen. Alla gymnasieelever ska läsa teoretiska kärnämnen så att de kan få högskolebehörighet. Socialdemokraterna lättar till skillnad från alliansregeringen inte på kunskapskraven.

Andra krav är mindre klasser och mer undervisning. Skolor som inte följer läroplanen och värdegrunden ska kunna stängas omedelbart. Skolorna med störst problem ska självklart ha störst resurser. Skolorna ska vara så blandade det bara går – socialt, etniskt och kulturellt.

Fostrare i demokrati

Det är bra skolpolitik. Som borde kunna beslutas av socialdemokraternas förtroenderåd. Ännu bättre vore det om förtroenderådet även krävde skärpta formuleringar när det gäller skolans roll som fostrare i demokrati. En modern skolpolitik måste ha som mål att göra eleverna självständiga och aktiva, med stor förmåga till kritisk granskning.

Socialdemokraterna har sedan Mona Sahlin tillträdde som partiledare pekat ut utbildningspolitiken som den stora framtidsfrågan. Då fungerar det inte att lägga skolfrågorna på is till partikongressen 2009. Oppositionen mot alliansregeringens sorteringsskola blir bara kraftfull om socialdemokraterna har bestämt sig för vad som är alternativet.

Följ ämnen i artikeln