Numera talar SD tyst om Ungern

Grips av polis – för ”gilla” på Facebook

Det uttalade målet för premiärminister Viktor Orbán är att skapa en ”illiberal demokrati”.

Sverigedemokraterna har tidigare talat mycket om Ungern, en vurm som ofta ifrågasatts. SD:s partiledare Jimmie Åkesson skrev 2018 debattartikeln med rubriken “Ungern vågar utmana dina värderingar, Annie Lööf”, som svar på centerledarens kritik om ett negligerat demokratihot. Efter ett Almedalstal 2018 fick Jimmie Åkesson en direkt fråga: Viktor Orbán eller Angela Merkel? Åkesson valde Viktor Orbán.

Rörelsen i landet han hänvisat till har länge varit tydlig. Målet: en ”illiberal demokrati”.

Domare som tvångspensionerats och nya Orbánlojala domare som placerats i författningsdomstolen och i regionala domstolar. Nya medialagar som begränsar pressfriheten, oberoende medier som stängts ner. Stora propagandakampanjer mot bland annat flyktingar. Universitet som tvingats bort. Ny lag som gjort det straffbart att hjälpa asylsökande. Nya läroböcker som införts för högstadiet, som citerar premiärminister Viktor Orbáns syn på migration.

Det var till Ungern före detta SD-toppen Erik Almqvist valde att dra flyttlasset efter järnrörsskandalen.

Mest omskrivet är kanske SD:s partisekreterare Richard Jomshofs Ungern-referens: "Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget”, som han skrev på Facebook.

Inte längre en demokrati

På senaste tiden verkar Sverigedemokraterna mer sällan hänvisa till Ungern. Kanske för att tillståndet i landet nu är precis det som många länge varnat för.
I början på året stod det klart: Ungern klassas inte längre som en demokrati.

Det europeiska landet har haft den största demokratiska tillbakagången i världen under tiotalet, visar en rapport från Göteborgs universitet.
Coronapandemin gav möjlighet för Orbán att begränsa demokratin ytterligare, med en ny, tillfällig krislag som gav regeringen omfattande befogenheter. Exempelvis fem års fängelse för personer som sprider vad regeringen kallar osanningar.

Förhörs för ”gilla”-markering på Facebook

Kritiken från bland annat oppositionen, flertalet EU-länder och människorättsorganisationer var skarp. Men som tidigare förklarar Orbán att alla protester är orkestrerade av finansmannen och filantropen George Soros.

I veckan rapporterade DN om hur människor i Ungern grips och förhörs av polis för uppdateringar i sociala medier, till och med för ha tryckt ”gilla” på ett inlägg. Fördömanden av de stora bristerna i den ungerska sjukvården tystas därmed effektivt i coronakrisen.
Eftersom Sverige inte är som Ungern, som Jomshof mycket riktigt konstaterat, måste vi fortsätta kritisera och bekämpa den utvecklingen.

Men också bli varse: så snabbt kan ett demokratiskt land i Europa förändras, beroende på styre.