Regeringen kunde ha förhindrat passkaoset

Skyll inte på otur, skyll på inkompetens

Köer till säkerhetskontroller är plågsamt för alla inblandade. Bilden är från Denver i USA 2018.

Köerna till säkerhetskontrollen på Arlanda är flera hundra meter, ibland kilometerlånga. Och det tar ett halvår att få ett pass.

Det är några exempel ur livet i Sverige efter pandemin. Vi har börjat leva igen efter flera år av restriktioner, då vi hann vänja oss vid att avstå från evenemang, resor och restaurangbesök. Men när vi nu äntligen kommit ut ur våra pandemibubblor, möts vi av köer, brist och prishöjningar.

Brist på självinsikt

I april fanns 6 000 lediga jobb i restaurangbranschen. Men när arbetsgivarorganisationen Visitas nya ordförande Fredrik Reinfeldt uttalar sig om personalbristen finns ingen kritik över att företagen gjorde sig av med kompetent personal under pandemin. Han pratar inte heller om att förbättra arbetsvillkoren eller utbilda fler. I stället blir personalbristen ett argument för att fortsätta att dumpa villkoren genom låga löner till arbetskraftsinvandrare.

Det är tunt med självinsikten också på andra håll. Giltighetstiden för svenska pass har nyligen halverats för att motverka förfalskningar. Och under pandemin har färre förnyat sina pass till följd av reserestriktioner och myndigheters uppmaningar att undvika icke nödvändiga verksamheter. Polisen borde ha kunnat förutse situationen och förstärkt sin bemanning.

De ansvariga togs på sängen

Väntetiderna på flygplatserna beror på personalbrist i de företag som ansvarar för säkerhetskontrollerna. Företagen skyller sin bristande bemanning på långa väntetider hos Säpo som kontrollerar att nyanställda i säkerhetsföretagen inte är kriminella. Vare sig säkerhetsföretagen eller Säpo verkar med andra ord ha varit förberedda för att människor skulle börja resa igen.

Bristen på förberedelser för pandemins slut är en spegling av bristen på förberedelser för dess början. När de ansvariga togs på sängen av behovet av skyddsutrustning.

Skyll inte på otur, skyll på inkompetens.

Kriserna kommer inte försvinna

Vi borde lärt oss att en kris som en pandemi eller ett krig kan vända upp och ner på allt. Och oavsett vad vi gör så kommer klimatförändringarna pågå under lång tid, till följd av de utsläpp vi redan gjort.

Men ministrar och direktörer ser sällan längre än näsan räcker. Att tänka framåt och se vad som kan vänta runt hörnet är inte modet för dagen.

Är det något vi vet om framtiden så är det att saker och ting kommer fortsätta förändras snabbt. Det är lika bra att börja förbereda sig.

***

Har du drabbats av passkaoset? Vad tycker du borde göras åt det?

I chatten diskuterar Peter Gustavsson med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • 31 maj 2022

    Den där upphandlingen på Arlanda är inte det som påverkar strulet just nu. Det företaget har inte börjat sköta dom än. Men märkligt att man upphandlar ett kinesisk företag som sponsras av kinesiska staten för säkerhetskontroller.

    Helen

    Hej Helen, tack för viktigt tillrättaläggande. Det var den sista frågan som hinns med denna gång. Tack för alla kloka inspel och kommentarer, ha en trevlig dag trots tjocka moln på himlen!

    Peter Gustavsson
  • 31 maj 2022

    Det kunde vara rätt besvärligt att förnya passet redan innan pandemin, så det var lätt att räkna ut att det skulle bli problem. Därför förnyade jag i väldigt god tid, utan problem.

    Jag antar att det inte bara är personalen som inte har tid att sköta något annat än det mest akuta i det här landet, utan även de som är i ledande positioner har fått sina arbeten så effektiviserade att de har en liknande situation.

    Mathias K

    Hej Mathias! Ja visst är slimmade arbetsprocesser en stor bov i dramat. Många behöver dra lärdomar av detta.

    Peter Gustavsson
  • 31 maj 2022

    Min son och svärdotter hade tur att deras flyg på Schiphol (Amsterdam) var försenat, då dom stod i två timmar kö i säkerhetskontroll, så det är inte bara i Sverige problemet finns.

    Tony

    Hej Tony! Ja den kraftigt ökade flygtrafiken efter pandemin har överraskat andra länder också. Medan vi verkar vara mer ensamma om passkaoset.

    Peter Gustavsson
  • 31 maj 2022

    Det finns väl en myndighet som ska hantera samhällsberedskap.Märkligt nog verkar vara de som blir tagna på sängen oftast och är sist på bollen.

    Kanske vi behöver en myndighet som kontrollerar just denna myndighet?

    Omyndig medborgare.

    Hej Omyndig medborgare! Riksrevisionen har börjat göra fler och fler granskningar ur ett bredare perspektiv - inte bara hanteringen av pengar utan också hur myndigheterna sköter sitt uppdrag. Tror detta är ett bra tema för en fördjupad granskning.

    Peter Gustavsson
  • 31 maj 2022

    Godmorgon

    Håller med till viss del. Myndigheterna har ett ansvar som dom ofta inte tar. Flygplatsers personal är ett sånt. Att myndigheterna gör sig av med kvalificerad personal under kriser är , enligtmig, en förlängning av det företagartänk som numera är legio i mitt land

    Men, du har som medborgare ett ansvar också. Vad det gäller pass så kollade jag mitt 2021. Hade det gått ut 2022 hade jag beställt tid.

    Flexibel 33

    Hej Flexibel! Visst finns ett personligt ansvar. Mitt pass börjar också närma sig sista giltighetsdatum, och jag har bokat tid. Men då har jag fått synpunkten att andra behöver den tiden mer, vars tid löper ut fortare. Som sagt, det kan inte vara medborgarnas ansvar att se till att myndigheter kan sköta sitt jobb.

    Peter Gustavsson

Följ ämnen i artikeln