Kärnkraft kostar jobb och pengar

Kärnkraften har blivit en radio­aktiv black om ­foten för Socialdemokraternas Stefan Löfven.

Med sin nye partiordförande kan Socialdemokraterna inte längre ­beskyllas för att vara ett bidragsparti som avskyr folk som jobbar. I stället har journalister och motståndare siktat in sig på reaktorfrågorna. Och det med viss framgång.

Att Löfven som IF Metall-ordförande var en vän av kärnkraft och som S-ordförande ska vara en kärnkraftsmotståndare är ju rätt svårsålt. Hans sätt att slinka ur det är att bjuda in till ”förutsättningslösa” och blocköver­skridande samtal om energi­behovet.

Men förmodligen vet Löfven att han aldrig kommer bli inbjuden till några sådana samtal.

Fredrik Reinfeldt vågar aldrig riskera dagens överenskommelse i en osäker förhandling med Stefan Löfven. Han värnar sin regeringskoalition för ­mycket.

Så i stället borde Löfven säga som det är: att det inte finns några förutsättningslösa samtal om elproduktionen.

I början av maj stängde Japan sin sista kärnkraftsreaktor. När Fukushima ­exploderade 2011 blev plötsligt priset för el­produktion dödligt högt. Nu ­visar ­Japan, världens tredje största ekonomi, att man aldrig tänker betala det priset igen.

Även i Tyskland avvecklar man och där är det de tyska metall­arbetarna i fackför­bundet IG Metall som drivit ­frågan. De har sett att kärn­kraften står i ­vägen för nya och innovativa lösning­ar. Nu snabbas utvecklingen av ny ­teknik inom ­förnyelsebar ­energi och energi­besparingar på. Där ser metallarbetarna nya och bättre jobb växa fram.

Så skulle Stefan Löfven kunna angripa frågan. Om inte svensk energipolitik moderniseras kommer inte heller närings­politiken vidare.

En ny kärnkraftsdebatt fördröjer bara ­investeringar i ny teknik och innebär fler missade jobbchanser. Satsningar på grön energi i dag ger exportframgångar och jobb i morgon. Sverige ska leda den utvecklingen.

Det kan inte ske förutsättningslöst.

Följ ämnen i artikeln