Stress och press gör jobbet sjukt

På fyra år så har antalet anmälda arbetssjukdomar på grund av för hög arbetsbelastning och konflikter på jobbet ökat med 70 procent.

Tänk om det faktiskt är så att människor sjukskriver sig för att de är sjuka. För många svenska politiker vore det väl i det närmaste en omöjlig tanke.

Under snart 20 år har det ju från makthavarnas håll rullat en massiv politisk kampanj med syftet att göra det svårare att vara sjukskriven.

70 procent fler sjuka

Det tog fart under den förra socialdemokratiska regeringen med en politik som utgick från att svenska folket består av fuskande lättingar som sjukskriver sig till höger och vänster. De tuffa tagen blev ännu lite tuffare och retoriken skruvades upp när regeringen Reinfeldt tillträdde och i dag har drygt 90 000 personer utförsäkrats från sjukförsäkringen. Inte för att de har blivit friska. Inte för att de mår bättre. Utan för att deras sjukdagar har tagit slut.

Men det kan alltså vara så att människor sjukskriver sig för att de blir sjuka.

I dag presenterade Arbetsmiljöverket en intervjuundersökning om människor som blir sjuka på sitt jobb. Här visar det sig att på fyra år så har antalet anmälda arbetssjukdomar på grund av för hög arbetsbelastning och konflikter på jobbet ökat med 70 procent.

Fler i psykisk ohälsa

Bilden känns igen. Siffror från Försäkringskassan visar att psykisk sjukdom ökat för tredje året i rad. 2012 var 48 000 personer sjukskrivna för psykisk ohälsa. I dag är det 71 000. Den vanligaste diagnosen av alla sjukdomsfall i Sverige är nu akut stressreaktion.

I förrfjol kom Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, med en rapport om hur arbetsmiljön påverkar depression och utmattningssymptom. För mycket att göra och små möjligheter påverka sin arbetssituation ökar risken för utbrändhet och depression.

För vissa yrkesgrupper är det värre än andra. Nästan en fjärdedel av LO:s och TCO:s medlemmar är så låsta vid sina arbetsplatser att de inte kan gå på toaletten utan att be en chef eller arbetsledare om lov. Bara sju procent av LO-medlemmarna kan jobba hemma ibland och bara 37 procent har möjlighet till flextider. Till exempel.

Arbetet bryter ned

Lägg till detta den framväxande otryggheten på en arbetsmarknad där timvikariat, sms-jobb och projektanställningar blivit allt vanligare.

Stress, press och förändrade villkor i arbetslivet gör helt enkelt människor sjuka.

Därför har Arbetsmiljöverket tagit fram nya regler om organisatorisk och social arbetsmiljö som börjar gälla den 31 mars i år. Det förebyggande arbetsmiljöarbetet ska bli bättre, helt enkelt.  Det är bra men fack, arbetsgivare och politik har mer att göra.

Att skapa ett arbetsliv som inte bryter ner de anställda är ett uppdrag fler än en myndighet måste axla.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.