Acta måste dö

I dag kan äntligen handelsavtalet ­Acta dö. Avtalet, som syftar till att stoppa varumärkesförfalskning och piratkopiering, tas upp i en helt avgörande omröstning i EU-parlamentet, och mycket pekar på att man äntligen kastar Acta i papperskorgen.

Det vore på tiden. Inom avtalet finns formuleringar som kan innebära allvarliga inskränkningar av de medborgerliga fri- och rättigheterna.

Acta har sågats av de flesta experter på området. Avtalet kan strida mot EU-rätten och EU-parlamentets egna sakkunniga i medborgarrättsfrågor är för ett nej till Acta.

Och vad värre är: Acta är ett människorättsligt problem. Avtalet riskerar att begränsa tillgången till billiga och lagliga mediciner i tredje världen. ­Varningen kommer från en av världens mest respekterade hjälporganisationer och mottagare av Nobels fredspris, ­Läkare utan gränser.

Genom så kallade generika – likvärdiga kopior på läkemedel vars patent har gått ut – har rekordmånga människor fått tillgång till livräddande mediciner. 80 procent av de mediciner som når de miljontals hiv-smittade i fattiga länder är generika.

Det här är ett hot mot rika läkemedelbolags vinst och därför vill man till varje pris att Acta införs. Och när avtalet nu ser ut att falla så försöker Acta-kram­arna i EU-kommissionen och i den konservativa gruppen i EU-parlamentet ­i stället skjuta omröstningen på fram­tiden. Man vill vänta tills EU-domstolen har kommit med sitt yttrande över Acta.

Det ska inte behövas. Väldigt många människor riskerar att dö i sjukdomar som mänskligheten redan har bot för, därför att de inte längre har råd med medicin.

Det behövs inte fler utredningar. Låt Acta dö i dag.

Följ ämnen i artikeln