VARNING! Snart är köpfesten slut

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

internationell shoppinghysteri När vi slutar shoppa kommer många korttidsanställningar att avslutas – och läget på arbetsmarknaden ser plötsligt inte så ljust ut.

Högkonjunkturen är snart slut och köpfesten över. Hushållen börjar deppa och industrikonjunkturen dämpas, rapporterar Konjunkturinstitutet. Snart, men inte än.

För äntligen har det blivit högkonjunktur på arbetsmarknaden med närmast en explosion av nya jobb.

På tre månader har Sverige fått över 50?000 nya jobb. Pro­gnosmakarna tävlar nu om hur många det ska bli i år och 2007.

130?000, 150?000 eller till och med 170?000?

Vad beror denna ketchupeffekt i sysselsättningen på? Den socialdemokratiska regeringens kloka ekonomiska politik under 12 år? Eller att Sverige fått en borgerlig regering som får företagen att plötsligt vilja anställa? Snarare det förra än det senare.

Höjer arbetsgivaravgiften

Regeringen Reinfeldt inleder sitt ”jobbskapande” med att höja arbetsgivaravgifterna med fem procent för alla småföretag. En impopulär och oklok åtgärd som snarare skapar färre än fler jobb. Det har också fått hård kritik av Företagarförbundet och småföretagarna.

Trots att jobben blir fler är läget på arbetsmarknaden allt annat än stabilt. En stor andel av de nya jobben är visstidsanställningar. Det är så mycket som 40 procent enligt Trygghetsrådet. Nästa år när Ams på regeringens order kraftigt drar ner de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna kommer också kurvan över arbetslösheten att stiga – trots jobbtillväxten, det visar regeringens egna prognoser.

På finansdepartementet sliter Anders Borg med frågan hur den borgerliga regeringens sysselsättningsmål ska formuleras. Regeringen har ju lovat att alla som kan och vill arbeta också ska få ett jobb, ett ytterst ambitiöst mål. Och svåruppnåeligt.

”Vi håller på med definitionen, vilka indikationer som ska ingå när vi preciserar det”, sa nyligen finansministern kryptiskt.

Det är nog klokt att fundera över konstruktionen. Målet ska ju klara både hög- och lågkonjunktur. Forskningen, som finansministern brukar sätta sin lit till, visar att den efterfrågestyrda sysselsättningsökning som kommer i högkonjunkturer med stark privat köpkraft, för varje högkonjunktur tenderar att skapa allt färre bestående jobb.

Konjukturen bromsar in

En internationell högkonjunktur, starka, välskötta statsfinanser i arv efter s-regeringen och rejäla skattesänkningar har skapat efterfrågan. Det är den privata tjänstesektorn, service och handel, hotell, restauranger och transporter som är draglok i sysselsättningsökningen – några månader till, enligt KI.

Nu bromsar konjunkturen in i såväl USA som Europa. Toppen är redan passerad enligt samstämmiga bedömningar. Så också i Sverige. Förhoppningsvis blir det en mjuk inbromsning. Men när köpfesten är över upphör också många korttidsanställningar. Då ökar konkurrensen om jobben och för dem som inte klarar den återstår bara arbetslöshetens stålbad.

LA

Följ ämnen i artikeln