Var fjärde ung man känner sig ensam idag

Vi måste göra mer än att säga hej

Mer än var fjärde ung man upplever att de är ensamma och har svårt att anförtro sig till någon.

– Tänk på att säga hej till den du möter, de små gesterna i vardagen räcker många gånger långt, säger Hillevi Busch till DN, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Visst har man hört det förr? Att ett hej i vardagen kan göra stor skillnad för någon.

Nu kommer Folkhälsomyndigheten med nya siffror som visar att det kanske är viktigare än någonsin med ett “hej”. Särskilt viktigt är det kanske att vi säger det till grabbarna.

Var fjärde kille är ensam

Mer än var fjärde ung man, hela 27 procent, i åldern 16-29 känner sig ensam. Det visar Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät som släpptes tidigare i december.

Unga män upplever att de saknar någon att prata med om sina innersta tankar och känslor, någon att anförtro sig till.

För killar är att prata något av det absolut läskigaste man kan göra. Hillevi Busch på Folkhälsomyndigheten menar att det finns ganska stränga normer kring män och känslor. Killar ska helst inte prata om känslor eller sina tankar. Framför allt inte med andra snubbar.

Annorlunda för tjejer

Att börja prata själv kan vara ett enormt stort steg att ta. Eller att uppmuntra någon annan att prata. Att lära sig lyssna, inte döma, visa förståelse och empati med någon annan. Bevisligen är detta något killar inte får lära sig i lika stor utsträckning som tjejer.

Statistiken för unga kvinnor ser annorlunda ut.

Drygt hälften så många tjejer, runt 12 procent, upplever att de känner sig ensamma. Det är anmärkningsvärt att skillnaden är så stor.

Men det är inte bara ensamheten i sig som är jobbig. Det kan även få andra konsekvenser.

– Ensamhet kan kopplas till både fysisk och psykisk ohälsa. Det kan leda till depression och ångest, men även hjärt- och kärlsjukdomar, säger Hillevi Busch.

Något måste göras

Det är svårt att hävda att det skulle kunna finnas ett entydigt politiskt svar på unga mäns ensamhet. Det är snarare ett kulturellt problem som kan ta lång tid att fixa, att förändra attityder och inställningen till att få killar att prata. Har man aldrig haft manliga förebilder som lärt en att det är okej, till och med viktigt, att prata känslor kan det vara läskigt att ta första steget.

Vi alla måste försöka lösa detta tillsammans. För en sak är säker: någonting måste ske.

Att möta någons blick och säga “hej” är en början.

Följ ämnen i artikeln