Glappa inte om friskolorna, S

Stötande. Aida Hadzialic tycker att det är "stötande att man vill tjäna pengar på den svenska skolan".

Skolor går i konkurs, det har gått inflation i betygen och det beror på att friskolemarknaden är alldeles för dåligt reglerad och för att hela skolsystemet har blivit en marknad.

Det lät civilminister Ardalan Shekarabi och gymnasieminister Aida Hadzialic meddela i en gemensam debattartikel i början av maj.

– Det är stötande att man vill tjäna pengar på den svenska skolan, på lärarna och eleverna, sa Hadzialic i en intervju med Aftonbladet några dagar senare.

Då handlade det om att friskolejätten Academedia ska börsintroduceras. Statsminister Stefan Löfven inskärpte i den senaste partiledardebatten:

– Det är väl uppenbart att skattebetalarnas pengar inte ska gå till vinster, vi har 60 000 barn som är till salu på börsen.

För ett parti som tidigare haft oerhörda våndor över att beskriva vinst i välfärden som ett problem – minns till exempel konvulsionerna vid partikongressen 2013 – är det förstås en ­mycket välkommen förändring i tonläget.

2014 gick Socialdemokraterna till val på att något höll på att gå sönder i vårt land. Det var en ­beskrivning som – om man ­tittar på de sjunkande skol­resultaten, den växande klyftan mellan rik och fattig och bostads­bristen – var korrekt.

Många blev arga. Det där var att ”svartmåla” Sverige. Men problemet för Stefan Löfven var inte att han sa att Sverige var trasigt. Problemet var att ­Socialdemokraterna inte hade trovärdiga svar på hur landet skulle lagas. Utmaningarna var gigantiska, viljan att hitta finansiering ­genom skattehöjningar eller ­investeringslån var minimal.

”Ett parti som vill åstadkomma skillnad måste både kunna ­beskriva varför och samtidigt kunna göra troligt på vilket sätt detta ska åstadkommas”, som Socialdemokraterna skrev i sin självkritiska valanalys. I glappet mellan retorik, människors oro och politiska svar växer besvikelsen och misstroendet.

I mars 2015 tillsatte regeringen och Vänsterpartiet en stor utredning om vinster i välfärden. Malmös förre kommunalråd Ilmar Reepalu har fram till november 2016 på sig att ta fram ett regelverk som garanterar att pengarna vi betalar för välfärd verkligen går till välfärden.

Vi närmar oss alltså, och de ­politiska förslag som ska komma som svar på Socialdemokraternas uppskruvade tonläge finns ­antagligen där.

Kommer de att bli verklighet?

Som mandaten i riksdagen för­delar sig finns det en stor risk att SD och borgerligheten skjuter sönder alltihop. De vill ju att Sverige även fortsatt ska vara det enda landet där aktiebolag kan bedriva offentlig­finansierad skolverksamhet med fri vinstutdelning.

Sannolikt får S rusta för en valkampanj 2018 om att skolan inte kan vara en marknad bland andra. Det är en strid man måste ta. Det handlar ju ytterst om att värna legitimiteten i hela idén om skattefinansierad välfärd.

Då måste alla ­socialdemokratiska glapp mellan retorik och politik, inte minst tack vare Reepalu-utredningen, vara välutredda och överbryggade.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.