Facken måste inte organisera rasister

Publicerad 2015-05-29

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är något märkligt med liberalers syn på den fackliga rörelsen.

Ena stunden anklagas fack­föreningsrörelsen för att vara hemvist för protektionistiska och främlingsfientliga stämningar. Krav på rimliga villkor ­tolkas som ett sätt att kväva konkurrens och ­anspråk på likabehandling uppfattas som diskriminering.

Det är svårbegripligt, men fackliga företrädare har tvingats vänja sig.

Plötsligt rena Ryssland

Men i nästa ögonblick kan samma liberala åsiktspoliser plötsligt rycka ut och hävda att fackliga organisationer inte får bekämpa verklig främlingsfientlighet, som aktivt medlemskap i högerextrema partier. Att förvägra rasister förtroendeposter eller till och med medlemskap är plötsligt rena Ryssland.

Nu senast är det Eric Erfors som på Expressens ledarsida förfasar sig över att fackförbund – framför allt Transport – utesluter aktiva Sverigedemokrater ur sitt förbund. Åsiktsdomstol och brott mot yttrandefriheten, rasar Erfors.

Förutsättning för samhällsbygget

Det är inte konstigt om företrädare för facken känner sig förvirrade.

Att svenska fackförbund inte bara bygger sin verksamhet på medlemmarnas kortsiktiga intressen, utan också på en grundläggande demokratisk hållning ska vi vara glada för. Det har varit en förutsättning för det svenska samhällsbygget.

Självklart betyder det också att facken måste försvara en människosyn där alla har samma värde.

Precis hur är en fråga för fackförbundens medlemmar och stadgar. För även om Erfors argumenterar för att svenska fack på något sätt skulle verka som en del av staten är de faktiskt fria och frivilliga organisationer.

Att de dessutom är viktiga ger varken Erfors eller politiken rätt att bestämma. Den synen på facket tillhör andra och

numer avsomnade samhällssystem.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.