Hillary har chansen att lyckas

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-01-22

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hopp om USA efter Bush

Trygg och avslappnad i en soffa inledde Hillary Clinton ett samtal med det amerikanska folket.

22 JANUARI 2007. I åtta år var Hillary Clinton First Lady i Vita huset. Om två år kan hon flytta tillbaka som USA:s första kvinnliga president.

”Jag är med för att vinna”, sa hon när hon i helgen annonserade sin kandidatur. Trygg och avslappnad i en ombonad soffa inledde hon ett samtal med det amerikanska folket, som hon formulerade det.

Bakom sig har hon sex år som ambitiös och framgångsrik senator för staten New York. Hon har vunnit respekt även bland motståndare som tidigare hatade henne.

Bättre rustad än föregångarna

I senaten har hon specialiserat sig på försvarspolitik, en förberedelse för rollen som överbefälhavare. Förmodligen är hon bättre rustad på det området än de senaste presidenterna med sina magra militära meriter. Hon röstade för kriget i Irak, något hon nu försöker slingra sig ur.

Hillary Clinton är inte den första kvinnan att försöka bli president. Men hon är den första med en verklig chans att lyckas.

På samma sätt är det med hennes främste medtävlare på den demokratiska sidan, senator Barack Obama från Illinois. Han är inte den förste svarte politiker som ställer upp i ett presidentval, men han är den förste som kan vinna.

Lägg därtill att även den mexikanskättade Bill Richardson, guvernör i New Mexico, i går gav sig in i leken och det demokratiska startfältet ser mer färgstarkt och spännande ut än någonsin inför ett presidentval.

På den republikanska sidan behåller de vita manliga politikerna greppet. I täten finns ärrade veteraner som senator John McCain och den förre borgmästaren i New York Rudolph Giuliani. De skuggas av Mitt Romney, guvernör i Massachusetts och mormon.

Intressant är att samtliga står klart till vänster i det republikanska partiet i sociala frågor. Tendensen är tydlig. Den reaktionära kristna högern förlorar inte bara sin dominans i den amerikanska politiken, den håller också på att tappa greppet om det republikanska partiet.

Den mest framgångsrike republikanske politikern är guvernören i Kalifornien, Arnold Schwarzenegger, som dock inte är född i landet och därför inte kan bli president. Han tar klimathotet på allvar och vill införa allmän sjukförsäkring i sin delstat. Hans popularitet beror på att han till stora delar tagit avstånd från Bushs politik.

Tröttnat på högerpolitiken

Det kommande presidentvalet är unikt därför att varken presidenten eller vicepresidenten får eller vill ställa upp. Även om de kunde delta skulle förmodligen ingen av dem ha en chans.

Fiaskot i Irak är den främsta anledningen. En annan är att väljarna tröttnat på högerpolitiken.

Pendeln amerikansk politik har svängt mot mitten. Köns- och rasbarriärer överskrids.

Det finns visst hopp om USA efter Bush. Men frågan hur dödandet i Irak ska få ett slut har ännu inget svar.

TS

Följ ämnen i artikeln