Stolta Norrbotten blir framtidslandet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-08-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Framtidslandet! Det låter som en kaxig programförklaring för tillväxtdrömmens Öresundsregion. Men det handlar om Norrbotten – landskapet som mer än andra har förknippats med flyttlass och utarmning.

Den bilden är på väg att förändras. Framtidslandet var namnet på den stora teatersatsning som i somras drog genom Norrbotten.

I den blandades 1 500 amatörskådespelare med proffsen på Norrbottensteatern och dess nye chef Erik Kiviniemi. Texterna var skrivna av landskapets profiler, som till exempel Tove Alsterlind, Mikael Niemi och Ronny Eriksson.

Det var om ett landskap med kraft, historia, stolthet och möjligheter Framtidslandet främst ville berätta, långt borta från tidigare spel med ödesbudskapet som ”Alla måste söderut”.

Finns det grund för optimismen?

Ja, de gamla basnäringarna har fått en renässans. IT-drömmen blev en bubbla. Nu är det arbete, yrkeskunskap, råvaror, energi och produktion som åter lyfts fram som välfärdsskapande.

På allt detta är Norrbotten rikt. Rapporterna från stålets SSAB visar att det nära nog flyter guld ur ugnarnas kranar. Malmpriserna är på väg upp. Nya gruvmineral- och skogsprofessurer utses.

Visionen är att Norr- och även Västerbotten ska bli något av Europas forsknings- och kunskapscentrum kring malm och ädelmetaller.

Vilken drivkraft som regional forskning och samarbete mellan universitet och yrkesarbete föder finns bevis på. Vid Luleås tekniska universitet forskas om ett konstgjort öga – lika sinnrikt som människans. Ögat ska sedan monteras på den självgående robot som metallarbetare vid Brokk i Skellefteå tillverkar.

Det är robotar som ska sanera kärnvapenanläggningar och arbeta i miljöer där människor inte får vistas. Så skapas gröna jobb, social tillväxt och en tryggare värld.

Apropå kaxighet. Ett av de mest morska tillväxtprogrammen har skrivits i Piteå, där 500 till 600 forskare, politiker och näringslivsledare i dag möts för att diskutera internationell konkurrenskraft. Piteå står inte precis med mössan i hand eller ropar på mer bidrag.

Nej, i programmet slås fast att antalet arbetstillfällen ska öka med tusen stycken fram till år 2010. Piteå ska tillhöra landets 30 mest näringslivsvänliga kommuner. Befolkningen växa med 5 000 personer.

Satsningarna ska ske i industrin, i upplevelser som är knutna kring musik-, media och kulturutbildningen vid Framnäs folkhögskola i Piteå, i information, i mjuka områden som hälsa och rehabilitering samt i handel och turism.

Traditionella näringar vävs i Piteå samman med nya. Grunden är den lokala skogsindustrin, men utblicken och samverkan ska vara bred och internationell.

Det sägs att den som har en historia, som vill något, har en framtid. Det är kring de momenten som Framtidslandet Norrbotten bygger återtåget. Resurserna finns. Författaren Mikael Niemi har med sina berättelser väckt intresse över hela landet.

När den tidigare krisdrabbade Norrbottenteatern fått ny ledning är det säkert ingen tillfällighet att höstens publikdragare blir uppsättningen om ”Populärmusik från Vittula”.

Rolf Jansson

Följ ämnen i artikeln