Världsekonomin gungar – kalla in Konkurrensverket

Visby.

Politikerveckan hade nått torsdagen och det här var dagen då den borgerliga alliansen skulle återupplivas. Partiaktivister blåste orangea ballonger, partisekreterarna lanserade sin strategi för valvinst 2010 och regeringen kallade till presskonferens. Framåt eftermiddagen, då Visbys alla solröda seminariebesökare började släntra mot kväll­ens mingelfester, gick det inte att undkomma känslan av att ha bevittnat en antiklimax.

I trädgården bakom landshövdingens residens i Visby presenterade de fyra borgerliga partiledarna regeringens medicin mot den inflation som nu hotar att äta upp svenskarnas löner: Ett utredningsuppdrag till Konkurrensverket. Verket ska undersöka hur konkurrensen kan öka i olika branscher och komma med förslag som kan leda till lägre priser för konsumenterna.

Utspelet är inte direkt något krafttag mot inflationen, ändå säger det något om regeringens ideologiska mål. I paketet med konkurrensfrämjande åtgärder ingår också ett lagförslag som ska göra det möjligt för privata företag att utmana all offentligt driven affärsverksamhet. Om ett företag anser att man kan driva samma verksamhet som en kommun ska en domstol kunna förbjuda kommun­ens verksamhet. Privatiseringen av Sverige och juridifieringen av demokratin fortsätter. Samtidigt verkar inget inflationshot i världen kunna rubba de skattesänkningar regeringen planerar.

En stund senare samlades de borgerliga partisekreterarna för ett samtal under rubriken ”Så vinner vi valet 2010”.

– Vi undervärderade värdet av alliansen direkt efter valvinsten, sa Erik Ullenhag (fp).

Eventuellt övervärderar han densamma i dag. Jag är ganska säker på att det inte är bristen på orangea ballonger som är orsaken till regeringens usla opinionssiffror, utan den politik man för.

Ändå är det tydligt att de fyra borgerliga partierna hoppas på en repris av den förra valrörelsen. Frågan om hur det ska gå till är fortfarande obesvarad.

I sitt tal i Almedalen i onsdags ägnade Göran Hägglund ett avsnitt åt att angripa sverigedemokraterna. Det är bra att även kristdemokraterna tar sitt ansvar för att bemöta den främlingsfientliga populism som sverigedemokraterna står för. Och jag tycker att Göran Hägglund gjorde en riktig prioritering när han koncentrerade sig på den rasism som är grunden för sverigedemokraternas politik. I publiken passade sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på att ställa sig precis bakom moderaternas partisekreterare Per Schlingmann och centerpartiets partisekreterare Anders Flanking. Säkert med förhoppningen att bli fotograferad tillsammans med dem. Bara Per Schlingmann hade sinnesnärvaro nog att snabbt byta plats i publikhavet.

Under ett seminarium om vänsterns framtid berättade LO:s näringspolitiska chef Irene Wennemo att hon läst journalisten Aron Etzlers bok ”Trondheimsmodellen” som handlar om hur norska LO inledde samarbete med fler partier än socialdemokraterna.

– Nu har vi inte det läget i Sverige men vi kan mycket väl hamna där, sa hon.

Ett snett leende spred sig på Lars Ohlys läppar.

Följ ämnen i artikeln