Alla ska få se skidhjältarna

Ingen självklarhet Vinter är synonymt med att följa våra svenska idrottare från tv-soffan, och de senaste dagarna har Charlotte Kalla kämpat mot norskorna i Val de Fiemme. Även om Tour de Ski fortfarande sänds av SVT är det ett av få evenemang som i dag går att se utan betalkanaler.

Det är högsäsong för tv-sport. Inte nog med att världscuperna i både skidskytte och utförs­åkning pågår som bäst. Dess­utom går Tour de Ski mot sitt avgörande uppför slalom­backen i Val de Fiemme och i dag ska Juniorkronorna för­söka försvara sitt VM-guld vid foten av Uralbergen.

Det är något traditionstyngt och nästan lite högtidligt över just vintersport på tv. Hjältar som Wassberg, Stenmark, Svan och Forsberg finns på något sätt med i bakgrunden, och när ­juniorerna spelar ishockey är det som en fläkt av den tid när VM i ishockey fortfarande kändes som ett världsmästerskap.

Struntar i riksdagen

Problemet är bara att underhållningen inte alls är självklar. För den som vill se alla Junior­kronornas matcher, följa ­skidskyttet och dessutom heja fram de svenska åkarna i skidspår och backar blir det ett ­avancerat pussel som egent­ligen förutsätter prenumeration på åtminstone någon av de kommersiella tv-kanalerna.

Streamade bilder till datorn kan vara ett alternativ, men då handlar det om att välja rätt ­kanaler och rätt erbjudanden.

Redan i våras beställde riksdagen en utredning om tv-sändningen av idrottstävlingar av regeringen. Riksdagsmajoriteten vill ha en lista med evenemang som det är viktigt att alla kan se.

Sådana listor finns redan i bland annat Finland, Stor­britannien och Tyskland.

Men Moderaterna och ­kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tycker att det är bra som det är. Köpslåendet är en fråga för tv-direktörerna. Det behövs ingen lista och inga regler, och så är det bra med den ­saken. Därför struntar man i riksdagens beslut.

Kan bli en valfråga

En evenemangslista är verkligen inte lösningen på alla prob­lem. Den garanterar inte att vi kan se idrottsunderhållningen, och den löser inte att idrottsrapporteringen blir allt mer fragmentiserad.

Men den skulle i alla fall vara en politisk markering som visar att idrott faktiskt kan vara viktig som samlande symbol, och inte bara som dragplåster för annonsörer.

Om Lena Adelsohn Liljeroth fortsätter att strunta i det kan möjligheten att se våra skid­hjältar bli en utmärkt valfråga för oppositionen.

Följ ämnen i artikeln