Där SD får makt behåller de den

I Landskrona styr de borgerliga partierna sedan tio år med stöd av SD

Landskronas stadshus ligger med vacker utsikt över hamnen. Fram till 90-talet anlade fartygen från Ven och danska Tuborg rakt nedanför. Nu står där fem frostbitna solstolar i stället.

Stadens starke man är Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande sedan tio år. Han styr i en "treklöver" av Liberaler, Moderater och Miljöpartister men utan majoritet.

— 2006 stod vi inför ett vägval. Antingen kunde vi försöka få igenom vår politik eller så kompromissade vi bort vår politik i ett samarbete över blockgränsen, säger Torkild Strandberg.

Aktivt stöd

Sedan dess har han styrt i minoritet men med aktivt stöd av Sverigedemokraterna. Och Landskronaborna verkar gilla det, treklövern har blivit omvald två gånger.

— Det är Torkild-effekten, det är ju han som är duktig, säger Birgitta Persson (M) kommunalråd.

Men det är också något mer. Socialdemokraterna, som med något undantag hade styrt Landskrona sedan den allmänna rösträtten infördes, läste väljarna helt fel i början av 2000-talet.

— S hade misslyckats med att to folks oro på allvar, säger Stefan Olsson, kommunalråd för SD.

”Vi fick mycket gratis”

Han pekar på brottslighet, arbetslöshet och även på en mer obestämd känsla av att staden gick åt fel håll. Men även på medias roll.

— Vi fick mycket gratis när Landskrona-Posten mitt i valrörelsen gjorde ett stort reportage om invandrargäng som begick brott, säger Stefan Olsson om valet 2006 då hans parti fick 22 procent. Samma år kom SD inte ens in i riksdagen.

Torkild Strandberg tänker i samma banor.

— Det tror jag handlade om samma saker som valet av Trump. Människor kände "vi är inte med längre”. Människor uppfattade omvärlden på ett helt annat sätt än de som styrde.

SD stödparti

Sedan 2006 är Socialdemokraterna i opposition och SD:s roll som stödparti har blivit en del av vardagen.

— SD är ett borgerligt parti i Landskrona, egentligen är ”treklövern” en fyrklöver, säger Jonas Esbjörnsson (S), oppositionsråd.

Sverigedemokraterna framställer sig gärna som en del av oppositionen, och har vunnit många traditionella S-väljare. Men Jonas Esbjörnsson tycker bara att det är hyckleri.

— Det är SD som möjliggjort den borgerliga politiken, som privatiseringen av allmännyttan och delar av äldreomsorg och hemtjänst.

Del av etablissemanget

Sverigedemokraterna i Landskrona är fortfarande tredje största parti med 19 procent i förra valet. Samtidigt finns varken Centerpartiet eller Kristdemokraterna representerade. Och Stefan Olsson är slipad, när han väl fått makten släpper han den inte.

— I Landskrona är SD en del av etablissemanget, säger Jonas Esbjörnsson.

Torkild Strandberg beskriver dem ungefär som ett parti bland andra. Det är inte aktuellt att samarbeta med dem och han utformar inte politiken för att passa dem. Men de finns där.

— När jag cyklar hit på morgonen funderar jag aldrig på vad ett enskilt parti tycker om något. Jag funderar över vad som krävs för Landskrona och Landskronaborna, säger han.

Regeringen

Hur ser då de borgerliga politikerna på den nationella debatten, skulle Landskrona kunna vara en förebild för nästa regering?

Torkild Strandberg blir svävande och säger att han egentligen inte vill svara, att det är rikspolitik. Men Birgitta Persson är mer rakt på.

— Jag tycker de har så konstiga människor i riksdagen, Sverigedemokraterna. De är i slagsmål, gör oegentligheter. Jag har svårt att tänka mig att samarbeta med sådana människor.

Rötter i nazism

Stefan Olsson säger sig inte vara insatt i SD:s historia men partiet bildades en gång ur nazistiska och fascistiska grupperingar. Kritiken mot den liberala demokratin och de fria medierna är högst levande i partiet. Den relativa normalitet som omger SD i Landskrona är inte hela sanningen.

Men i vardagspolitiken är Landskrona förmodligen ett bra exempel på vad vi kan förvänta oss de första åren om Jimmie Åkesson blir stödparti till en borgerlig regering, nämligen borgerlig politik.