Mejla

Jonna Sima

EU-valet är precis som GoT-finalen

Du kan skriva unionens framtida berättelse

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tyrion Lannister säger i det allra sista Game of Thrones-avsnittet att det som förenar folk är berättelser.
Foto: HBO
Tyrion Lannister säger i det allra sista Game of Thrones-avsnittet att det som förenar folk är berättelser.

I det allra sista avsnittet av Game of Thrones som visades i veckan samlas samtliga familjeöverhuvuden till stormöte. En ny världsordning ska skapas. Seriens stora tänkare, den småväxte Tyrion Lannister, ställer retoriskt en fråga till församlingen: "Vad förenar ett folk?" Arméer, guld, flaggor, funderar han högt innan han själv ger svaret – berättelser.

"Det finns inget mäktigare än en bra berättelse." Inget kan stoppa den. Inga fiender kan besegra den, konstaterar han.
Teorin funkar lika bra i världens mest sedda tv-serie som i verklighetens EU-val. Den bästa berättelsen vinner.
De senaste åren är det de högerpopulitiska och främlingsfientliga partierna som har ägt storyn. Deras svar på problemen är enkla och begripliga. Antingen är det invandrarnas eller så är det Bryssels fel.

Den traditionella högern och vänstern har fastnat i en position där de tvingas ägna sig åt att försvara den gamla ordningen och fördöma högerextremister, i stället för att föra ut den egna politiken.

Salvini vill skapa högerextrem front

Förra helgen höll Italiens inrikesminister Matteo Salvini ett möte i Milano. Nederländska frihetspartiets Geert Wilders, Jörg Meuthen från Alternativ för Tyskland och Marine Le Pen, ledare för franska Nationell Samling, var alla på plats i det italienska ösregnet. Salvinis mål är tydligt; att skapa en enad högerpopulistisk front i Europa.

Matteo Salvini i Milano med flera av Europas högerextrema företrädare.


Får dessa högerextrema partier framgång i valet på söndag – vilket alla mätningar pekar mot – kommer vi att vakna upp till ett kallare och betydligt mer instabilt EU på måndag.

Konflikterna kommer att öka och det blir med all sannolikhet svårare att få igenom lagförslag.

EU-parlamentet har sedan det grundades varit inriktat på samarbete. Den konservativa partigruppen EPP och socialdemokraterna i S&D har varit en ohelig allians, men som oftast kunnat komma fram till kompromisser.
Om de högerpopulistiska och EU-kritiska partierna går kraftigt framåt rubbas den ordningen. Konflikterna kommer att öka och det blir med all sannolikhet svårare att få igenom lagförslag.

Greta Thunberg formulerar annan berättelse

Men även om den högerextrema berättelsen har vuxit i styrka de senaste åren har andra, mer hoppbetonade beskrivningar av EU:s och våra olika samhällens utmaningar vunnit anhängare. Det är Greta Thunbergs svällande klimatrörelse, det är en vänster som kräver ökad jämlikhet och social rättvisa, och det är ett allt mer artikulerat motstånd till Orbáns Ungern, Polens Lag och rättvisa och andra auktoritära och konservativa strömningar runt om i Europa.
Det saknas inte kandidater för att få ett EU-parlament som vill se ett jämställdare, grönare och socialt hållbart Europa. De behöver bara röster för att kunna genomföra politiken.

Vallokalerna stänger inte förrän klockan 21.00 i kväll, trotsa regn och rusk och pallra dig i väg med röstkortet. Uppmana andra att göra detsamma.
Än så länge kan du påverka EU:s framtida berättelse.

Av: Jonna Sima

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.