Mejla

Jenny Wennberg

Stoppa Preemraff för klimatets skull

Och gör den gröna omställningen klassmedveten

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

En miljon ton. Så mycket ökar koldioxidutsläppen med vid oljeraffinaderiet i Lysekil om det byggs ut. Det skulle göra raffinaderiet till den största koldioxidboven i Sverige.

Striden i Lysekil är klassisk. Det kortisktiga perspektivet ställs mot det långa. Jobben mot klimatet, luft vi andas, levande hav och skogar.

Att bygga ut anläggningen i Lysekil skulle kunna ge 250 nya jobb på årsbasis. Men det kommer ta oss längre från målet att bromsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Det är också egentligen det enda argumentet som krävs för att säga nej till utbyggnaden.

Regeringen måste säga nej

I veckan kom trots det besked om att Mark- och miljödomstolen säger ja till en utbyggnad. Det saknas stöd i Miljöbalken för att stoppa utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil. Nu hamnar frågan därför på regeringens bord, vilket bäddar för politiskt storbråk mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Arbetslösheten ökar och raffinaderiet kan innebära 250 nya jobb, upp till 3000 jobb under själva byggprocessen. Samtidigt ska Sverige leva upp till Parisavtalet och de klimatmål vi satt upp.

Just den konflikten är dock egentligen bara fiktiv. En grön omställning är trots allt också jobbskapande. Det generar dessutom, till skillnad från att smälla upp ytterligare produktionskapacitet i Lysekil, långsiktigt hållbara jobb.

Social hållbarhet

Preemraff delar Lysekil på samma sätt som det delar Sverige. Människor står på varsin sida, somliga är för, andra är emot. Det är tyvärr inte konstigt. Ska Sveriges nödvändiga klimatambitioner ha bred folklig förankring krävs en klassmedvetenhet som idag ofta är plågsamt frånvarande när klimatfrågan diskuteras.

Det är synd, för problemformuleringen råder det små meningsskiljaktigheter kring i Sverige. 86 procent av svenskarna tror enligt en opinionsundersökning från 2019 att människan skapat stora delar av klimatförändringen. Men det delade Lysekil visar också att klimatomställningen måste vara socialt hållbar. Det går inte att ignorera de som ser frågan som en jobbfråga, och det går inte heller att ignorera av vi sakta är på väg mot avgrunden.

Att tillåta Preem bygga ut raffinaderiet i Lysekil är inte rimligt. Vårt oljeberoende är inte bara uselt för klimatet, det gör oss också extremt utsatta och sårbara vid kriser. Trots det har klimatfrågan blivit en av vår tids stora konfliktytor.

Så skulle det inte behöva vara.

I grunden är frågan om klimatet mycket enkel; vill vi överleva?

Om svaret är ja, säger regeringen nej till utbyggnaden av Preemraff och börjar snickra på en mer klassmedveten klimatpolitik.

 

Chatta med Jenny Wennberg om dagens huvudledare. Vad tycker du? Chatten öppnar klockan 09.00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Laddar Live Upplevelse

Av: Jenny Wennberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.