SD kommer att kasta sjuka under M:s buss

Fördelningspolitiken blir viktigare än någonsin

Medan nyhetssändningarna fylls med mer eller mindre genomtänkta utspel från de politiska partierna fortsätter verkligheten att leverera hårda fakta. I veckan berättade det statliga Medlingsinstitutet att reallönerna minskat med fem och en halv procent förra året. Och då är ändå inte räntan medräknad.

För att uttrycka det annorlunda, alla löneökningar vi fått de senaste sju åren är nu uppätna. Svenska arbetare och tjänstemän har kastats tillbaka till 2015.

För Ulf Kristersson och Moderaterna är sänkt a-kassa och sämre sjukförsäkring en politisk hörnsten.

Alla har förlorat köpkraft, men det är klart att effekterna blir olika. De som redan förut levde utan marginaler drabbas hårdast när det nödvändigaste blir allt dyrare.

Svårt att betala

Nyligen berättade Kronofogden att fler redan börjar få svårt att betala sina skulder. Antalet ärenden med krav på betalning ökade till 545 000 det första halvåret. Det är 26 000 fler än för ett år sedan.

En del handlar om elräkningar, annat om räkningar som blivit liggande eftersom pengarna inte räckt till när elräkningar och bolån betalats. Men det kommer att bli värre.

– De ekonomiska effekterna av bland annat stigande räntor, ökade matkostnader och dyrare elpriser har inte nått oss ännu, säger Rebecka Öhman som är enhetschef på Kronofogden.

Konjunkturen viker

Prognoserna talar dessutom om en kommande lågkonjunktur, och en växande arbetslöshet.

Den regering som väljs på söndag kommer att styra ett land där det råder tuffa tider. Då blir fördelningspolitiken viktigare än någonsin. Man kan tycka att det borde dominera valrörelsen, inte bara i form av enstaka utspel om subventioner av el eller sänkta skatter på bensin. Det blir nämligen skillnad beroende på vem som regerar.

För Moderater och Kristdemokrater är det de kallar "arbetslinjen" hörnstenen i politiken. Faktum är att just det var det enda Ebba Busch lyfte fram som något positivt med regeringen Reinfeldt.

Tuffare villkor

I klartext betyder arbetslinjen lägre ersättning till arbetslösa och tuffare villkor för den som är sjukskriven. Men den betyder också nerdragningar i arbetsmarknadsåtgärder som kan leda till jobb och skattesänkningar som framför allt gynnar de som redan har det ganska bra.

– Fel läge att sänka a-kassan, sa till och med Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt i SVT:s ekonomidebatt.

I nästa mening öppnade han ändå för att förhandla om just det.


Sjukförsäkringen och a-kassan är en av valets stora frågor. Precis som 2006 går Moderaterna till val på att sänka ersättningen till sjuka och arbetslösa. Samtidigt går Sverige mot tuffare tider.

Jimmie Åkesson säger att han tänker försvara tryggheten, men Kristersson räknar med Sverigedemokraternas stöd.

Så hur kommer det att gå. Kan väljarna lita på att Åkesson stoppar Moderaternas planer? Och vad händer om sjuka och arbetslösa åter får betala för skattesänkningar?

I chatten diskuterar Ingvar Persson socialförsäkringar och valet med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    9 sept 2022

    Klockan har passerat halv och det är dags att stänga den sista chatten innan söndagen.

    Jag vill tacka alla som bidragit och dessutom uppmana alla att verkligen rösta på söndag. Oavsett ven du väljer att lägga din röst på så kommer varje valsedel att räknas.

  • Ingvar Persson
    9 sept 2022

    Hej Britta.

    Det finns två svar på din fråga.

    Det första är väl att ingen riktigt tänkt att det faktiskt kan bli verklighet.

    Det andra är väl att jag undrar om vi vill veta svaret.

  • 9 sept 2022

    Varför är det ingen som frågar SD hur det ska gå till i praktiken när de ska skicka hem invandrare och flyktingar. När de tänker börja. Hur många i veckan de tänkt få iväg. Hur ska hämtningen gå till. Vem som ska utföra den och vad de gör när hemländerna vägrar ta emot dom

    Britta
  • Ingvar Persson
    9 sept 2022

    Hej Hoppetossan.

    Jag tänker att fyra år är en ganska lång tid, och att det hinner hända mycket. Själv har jag kanske inte en riktigt så sorglös inställning.

  • 9 sept 2022

    Det är val om fyra år igen och är vi inte nöjda med herr Kristersson så går det utmärkt att byta regering igen.

    Ombyte förnöjer 👍🏻

    Hoppetossan