Värdelös valfrihet

Taxichauffören vände sig om och frågade oss i baksätet:

–?Och vilken väg vill ni att jag ska köra?

–?Vi vill till Södersjukhuset, svarade vi. Ta snabbaste vägen.

–?Och vilken väg tycker ni är snabbast?

I bland går valfriheten för långt. Det är ungefär som när jag skulle föda mitt yngsta barn och kom instapplande på förlossningen.

–?Hur vill du ha din förlossning? frågade sköterskan.

Jag har bestämt mig för att föda barnet, svarade jag. Ibland vill man att någon annan ska ta över. Jag tycker att det är helt ok att ta hjälp av andra. Personligen litar jag på barnmorskor, taxi­chaufförer och elektriker. Nej, jag vill inte heller bestämma hur min elledning ska dras.

Valfrihet har blivit ett självklart begrepp, typ: ”Vi måste ha valfrihet i skolan”. Frågan är om Jan Björklund verkligen förstår vad det innebär för eleverna? Och för oss föräldrar?

Det finns nästan 8 000 svenska skolor att välja bland.

Just nu droppar broschyrerna in till alla de elever som ska välja gymnasieskola till hösten. Om två veckor är det dags för den stora gymnasiemässan i Stockholm där 30 000 elever beräknas besöka montrar och lyssna på rådgivare.

Marina läroverket erbjuder åtta veckors seglats i Medelhavet. August Kobbs gymnasium lockar med islandshäst och Islandsresa. Vi har film- och tv-gymnasiet och freestyle-gymnaiset ...

Ja, som ni förstår finns det annat än matteundervisning att ta hänsyn till.

Till alla de fria val-lobbyister som brukar skriva till mig vill jag bara meddela att jag är för gymnasieval. Jag menar bara att förhandlingarna hemma vid köksborden kan vara rätt hårda. Valfriheten orsakar problem om alla i familjen inte gör samma val.

Extra svårt blir det för dem som äntligen bestämt sig och sedan inte kommer in på sitt val. Då upphör själva valfriheten.

När livet blir riktigt jobbigt kan man helt enkelt välja att vara någon annan. Det gäller att hitta en nisch och sedan marknadsföra sig stenhårt, det märker man inte minst i bloggvärlden. En av dem som lyckats allra bäst kallar sig för Kissie och hon driver en av Sveriges största bloggar. På kort tid har hon gjort sig osams med kolleger som Blondinbella och Katrin Zytomierska.

Eller Grisiga Bella och Bitterkärringen, som Kissie kallar dem.

Ja, Kissies nisch är alltså att vara så elak som möjligt. En 18-årig gymnasietjej gör vad som helst för att synas.

Ett annat sätt att få uppmärksamhet är att åka till Ullared och handla. I veckan visades första avsnittet i serien om lågprisparadiset Ullared. Vi fick se hur avsnittets huvudperson Rosemarie shoppade loss i två hela veckor medan hennes man tåligt väntade på campingplatsen utanför köpladan.

Första avsnittet sändes i måndags och hade 1 072 000 tittare.

Kissie och Rosemarie är två av säsongens publikfavoriter. Kissie väljer att vara någon annan.

Rosemarie däremot, hon struntar i valfriheten för i Ullared köper hon allt.

Följ ämnen i artikeln