Kvinnoförtryck finns också här

Upprörde en hel värld Den brutala gängvåldtäkten mot en 23-årig kvinna på en buss i New Dehli i mitten av december förra året har väckt starka protester i Indien och världen. Här har en ung kvinna tänt en ljus för att markera mot det ökande våldet.

3 JANUARI 2012. Våldet mot kvinnor

I mitten av december våldtogs en ung kvinna brutalt på en buss i den indiska huvudstaden New Delhi. Hon överlevde inte sina skador.

Den första dagen på det nya året spreds hennes aska ut över floden Ganges. ­Hennes öde och det brutala dådet har upprört en hel värld, och väckt en våg av protester som skakat Indien.

I ett Indien präglat av kvinnors underordning, arrangerade äktenskap, klassklyftor och korrumperade poliser har den 23-åriga medicinstudentens öde skapat upplopp och krav på hämnd, men också en debatt om kvinnors utsatta situation och det våld många indiska kvinnor utsätts för i sina hem.

Fem riskerar dödsstraff

I dag väntas åtal mot fem av de män som anklagas för mordet på den unga kvinnan. Fälls de riskerar de dödsstraff.

Protesterna i New Delhi är naturligtvis en reaktion mot situationen i det ­indiska samhället. Mot våld, rättslöshet och otrygghet i ett samhälle där köns­förtrycket på många sätt är extremt. ­Indien rankas i dag som ett av de länder där det är svårast att vara kvinna.

Över 200 mördade kvinnor

Men om vi inte ser att protesterna handlar om något som också berör oss gör vi det lätt för oss själva. I dag fort­sätter Aftonbladets unika granskning av det dödliga våldet mot kvinnor i Sverige. Nu kan vi läsa om hur barnen drabbas.

Det är skakande läsning.

Sedan år 2000 har fler än 200 svenska kvinnor dödats av en man, pojkvän eller exman. År 2011 anmälde över 27 000 svenska kvinnor att de misshandlats. Det verkliga antalet är mycket större.

Vi vet också att nästan var tredje ung kvinna i Sverige ofta väljer en annan väg därför att de är rädda. Bland de unga männen säger bara var tjugonde samma sak.

En dryg fjärdedel av de unga kvinnorna känner sig otrygga på kvällar och ­helger, och lika många är rädda för ­överfall eller misshandel.

När Gudrun Schyman i sitt ”talibantal” för drygt tio år sedan sa att ”samma norm, samma struktur och samma mönster” upprepades såväl i Afghanistan som i Sverige väckte det på sina håll en våldsam vrede.

Samma mönster dödar i Sverige

Ändå hade Schyman förstås rätt.

Förtrycket av kvinnor i talibanernas Afghanistan kan visserligen inte jäm­föras med kvinnors utsatthet i Sverige, och våldtäktsmännen i New Delhi kan inte lasta någon strukturell könsmaktordning för sina handlingar.

Men på ett plan, när det handlar om över- och underordning, är det samma norm och samma struktur som gör att kvinnor i New Delhi och i Halmstad får sina liv begränsade av rädsla. Och ­samma mönster som dödade den unga indiskan dödar också kvinnor i Sverige.

Följ ämnen i artikeln