Löfven och Romson får lära sig kramas

MP påminner S om allt de vill glömma utanför kongressbubblan

Lite stelt När Miljöpartiets språkrör besökte S-kongressen var det glada miner och snälla ord. Men det var också en påminnelse om alla problem som väntar när kongressen avslutas i morgon. Fotograf: Henrik Montgomery / TT

Gustav Fridolin och Åsa Romson fick stående ovationer på S-kongressen. Något motvilligt reste sig ombud från hela landet och applåderade. Frågan är om Miljöpartiet inser hur stort det är.

Miljöpartiet och Socialdemokraterna älskar inte varandra. Deras väljare är ibland direkt fientligt inställda.

Inför valet fanns ett underförstått löfte, Miljöpartiet skulle göra Socialdemokraterna lite modernare och hippare medan Socialdemokraterna skulle ge Miljöpartiet en aura av regeringsduglighet.

Det gick sådär.

Gäst från verkligheten

En kongress lever i en bubbla av drömmar och önsketänkande. När Gustav Fridolin och Åsa Romson ställde sig på scen sprack bubblan och verkligheten gjorde sig påmind.

Socialdemokraterna har inte längre 40 procent och riksdagen är en enda röra.

Många av de problem regeringen haft handlar om att Miljöpartiet helt enkelt är ovana som regeringsparti. De låser sig i förhandlingar och har inte kontroll på sin riksdagsgrupp.

"Har roligt ihop"

När Stefan Löfven, Magdalena Andersson, Gustav Fridolin och Åsa Romson stod på scenen och bedyrade hur glada de var och att de har roligt de har ihop blev effekten lite... udda.

De rögröna har hämtat både de gemensamma framträdandena och den klämkäcka retoriken från Alliansen. Det riskerar att bli ännu en plågsam mandatperiod fylld av gemensamma tågresor, besök på ställen där man får ha bygghjälm och meningslösa utspel vars enda syfte är att partiledarna ska synas på bild ihop.

I värsta fall

I värsta fall kommer de rödgröna att fixa något möte motsvarande Maramö där de hissar en flagga och bjuder uttråkade journalister på ekologisk halloumi istället för korv.

Detta fokus på att regissera ytan tar energi från både politiken och förmågan att kommunicera långsiktigt. Det är inte gemensamma bilder som saknas utan en gemensam berättelse om varför människor ska rösta på den här regeringen och inte alternativet.

Yta sker alltid delvis på bekostnad av innehåll.

Kramas närgånget

Nästa gång Stefan Löfven och Åsa Romson ställer sig på en scen tillsammans behöver de inte nödvändigtvis kramas mer närgånget.

Men de måste ha något att berätta.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.