Desperat isbjörn river människor

HUNGRIG Om 30–40 år kan två tredjedelar av världens isbjörnar vara borta. Och vi ska komma ihåg att det är samma klimatförändring som ligger bakom såväl det smältande Arktis som det krigsdrabbade Syrien.

Hungriga isbjörnar följer människorna för att hitta mat. De gräver i soptunnor och blir ett allt större problem för befolkningen i den arktiska delen av världen.

Tidigare i år gick en isbjörn till attack mot en tjeckisk turist på norska Svalbard.

En isbjörn kan väga 800 kilo, den äter bara kött och jagar sin föda på packisen. När isarna smälter undan drivs björnarna upp på land och blir där ett allt större hot mot befolkningen. Risken för konflikter mellan djur och människa ökar.

För Sveriges Radio berättar Andreas Schei på norska Miljödirektoratet att det kan krävas patruller som övervakar områden där människor ska färdas, som till exempel längs skol­vägar.

I veckan antog de fem arktiska länderna Norge, USA, Kanada, Ryssland och Grönland ett särskilt isbjörnsavtal. Det kan tyckas småttigt i en värld av krig och flyktingkatastrofer.

Men om 30–40 år kan två tredjedelar av världens isbjörnar att vara borta. Och vi ska komma ihåg att det är samma klimat­förändring som ligger bakom såväl det smältande Arktis som det krigsdrabbade Syrien. När värmen stiger smälter isarna i norr medan torkan breder ut sig i söder. Det var missväxt på den syriska landsbygden som drev människor att flytta till städerna där konflikterna ökade.

Svenska hoppet

Klimatet är ingen fråga för sopsorterande storstadsmänniskor. Kan vi inte hantera klimat­förändringen kommer fler djur att dö ut, fler människor kommer att tvingas på flykt och risken för konflikter ökar.

Klimatfrågan är ­global säkerhetspolitik och ska tas på så stort allvar.

Det svenska hoppet står till Åsa Romson. Om några dagar åker hon till miljöministrarnas förberedande EU-möte inför FN:s stora klimatmöte i Paris

i december. På det misslyckade FN-mötet i Köpenhamn för några år sedan var det regeringschefer som Barack Obama, Rysslands Dmitrij Medvedev och Kinas premiärminister Wen Jiabao som körde fast i förhandlingarna.

Handlar om överlevnad

I Paris får miljöministrarna ta ett större ansvar och därför blir veckans möte viktigt. EU:s ­miljöministrar åker till Paris med ett gemensamt klimatförslag så det är nu Åsa Romson kan göra skillnad.

Men då måste hon ha uppbackning av en regering som förstår att klimatfrågan är större än nästa val. Att det nu handlar om överlevnad både i norr och söder.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.