Vapenexport krävs för alliansfriheten

70 år efter freden visade Ryssland upp sina stridsflyg i en militärparad i Moskva.

På fredag löper tiden ut för att säga upp Saudiavtalet. Bara en gång tidigare har ett liknande militärt samarbetsavtal av­slutats, det var med Spanien och spelade ingen roll eftersom l­änderna ändå samarbetar så mycket.

Sverige har över trettio liknande avtal, med allt från USA till Thailand och Sydkorea.

Men den medeltida Saudiska diktaturen går inte att jäm­föra med något av dessa, utan­ snarast­ med Nordkorea, Somalia,­ Iran eller andra liknande länder ­Sverige aldrig skulle exportera vapen till.

Därför är det glädjande att Saudiavtalet är historia.

Ett högt pris

Men diskussionen om vapenexporten efter Saudiavtalet får inte släppa markkontakten.

I partiledardebatten i Agenda i söndags tävlade partiledarna i att sjunga med änglarna och ingen vågade förklara varför Sverige har vapenexport.

Sanningen är att Sveriges militära­ alliansfrihet alltid byggt på att vi ska kunna för­svara oss själva. Det var ­priset för neutralitetspolitiken under det kalla kriget och har varit en sanning i över två hundra år.

”Alla länder har en armé”, påstås­ Mao Zedong ha sagt, ”sin egen eller någon annans”.­

Alliansfriheten bygger på att vi har ett starkt högteknologiskt försvar och en omfattande försvarsindustri. Både kunnande och förmåga att försörja det egn­a försvaret med vapen måste­ finnas i Sverige.

Efter det kalla kriget har försvaret minskats och försvars­industrin behöver därför ­exportera vapen för att kunna upprätthålla den nivå som krävs.

Utan ett starkt försvar och egen försvarsindustri är den ­militära alliansfriheten bara ett tomt skal, i så fall är vi helt beroende­ av andra för vår säker­het. Det vore ett högt pris, vår alliansfrihet har hållit oss utanför krig sedan Karl XIV Johan.­

För högern är svaret enkelt, de vill gå med i Nato. Men för vänstern är detta en genuin värde­konflikt.

Å ena sidan vill man föra en moraliskt rimlig ­vapenexportpolitik, å andra ­sidan inte äventyra alliansfri­heten.

Just nu utreds frågan i den så kallade Krigsmaterielexport­utredningen, Kex. Resultatet har redan börjat läcka till medierna.

Från fall till fall

För att vara moraliskt hållbart måste ett nytt regelverk göra­ det omöjligt att exportera vapen till länder som Saudi­arabien, Nordkorea och Iran. Men den absoluta gränsen bör gå ungefär på den nivån, i övrigt behöver det vara en bedömning från fall till fall där man väger in frågor om demokrati, mänskliga rättig­heter och hur vapenexport påverkar konflikter.

Nya regler för vapenexport får däremot inte riskera det svenska försvarets förmåga och den militära alliansfriheten.

Just nu rustar Ryssland upp och har flera gånger kränkt Sveriges­ gränser. Vladimir Putin­ har ändrat Europas karta­ och bygger nu starka allianser­ med en framgångsrik europeisk extremhöger.

Vårt säkerhetspolitiska läge skymmer, det är knappast rätt tidpunkt att rusta ner varken försvaret eller försvarsindustrin.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln