KU blir det nya ’runda arkivet’

Utfrågning av Stefan Löfven.

Det senaste året har Moderaterna lämnat in 30 anmälningar till riksdagens konstitutionsutskott. Fler än vad alla partier tillsammans brukar prestera på ett år.

– En tolkning som ligger nära till hands är att man vill demonstrera handlingskraft, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap, till DN.

Kanske är Möller ironisk. ”Handlingskraft” är inte det första man tänker när man läser vissa av anmälningarna.

Anders Ygeman är ett av de statsråd som blivit anmäld flest gånger. Senast av Ulrika Karlsson (M) som anmälde honom för att inte ha samrått med EU-nämnden innan han uttalade sig i radio om EU:s gränsmyndighet Frontex.

Okynnesanmälningar

Ministrarna har som tur är inte någon skyldighet att förankra uttalanden

i radio och tv hos oppositionen. Och Ulrika Karlsson är inte ensam om att skriva okynnesanmälningar.

Stefan Löfven har blivit anmäld för att han inte avgick när oppositionens budget gick igenom 2014, vilket han självklart inte behövde göra. Han har även blivit anmäld för flyktingkrisen som började redan innan han tillträdde. I båda fallen handlar det om ledamöter som inte gillar politiken, snarare än synpunkter på konstitutionella frågor.

Karaktär av insändare

Margot Wallström har näst efter Stefan Löfven flest anmälningar. Vissa, som den om hennes hyreskontrakt, saknar helt konstitutionell bäring och har snarast karaktär av insändare eller arg lapp i tvättstugan.

Problemet med missbruket av KU är att riksdagens kontrollmakt är en viktig del av vårt demokratiska system. När anmälningar används för att uttrycka missnöje med politiken eller bara för att få lätta pressklipp drar det ett löjets skimmer över all granskning.

Fortsätter det så här riskerar anmälningar till KU att bli liktydigt med ”lägg i runda arkivet”.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.