IT är död länge leve IT

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-07-19

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

För ett år sedan var de den nya tidens hjältar. Alla dessa IT-entreprenörer. Enbart orden den nya ekonomin fick börskurserna att rusa upp. Fjuniga kreatörer sålde sina bolag för nära nog miljardbelopp och köpte lyxvåningar längs Strandvägen i Stockholm.

IT-hjältarna var liksom osårbara. De behövde inte facket, inte rösta i valen trots att bredband är politik. Det var härliga tider, strålande tider. Riskkapitalisten Kjell Spångberg klassade ut basindust-rin med orden: ”Nu tycker jag att balterna kan ägna sig åt att bocka plåt, så kan Sverige ägna sig åt framtiden”.

Det var bara ett fel, den höga avkastning som kapitalismen kräver av industrin – gällde inte för IT-branschen. Dess siffror blev bara rödare. Om någon sanningssägare försökte säga: Men de har ju ingenting på sig – tystades de ned som bakåtsträvare.

Nu är det juli 2001. Något – eller allt – har hänt. I en utredning från Insight Lab spås IT-bolagen en bråd död av 400 svenska chefer. De dömer ut 36 av 48 IT-företag som är listade på börsen. Kurserna har sjunkit med 75 procent enbart i år: 400 miljarder har hux-flux-försvunnit från denna framtidsbransch. Framfab klipper banden med grundaren Jonas Birgersson – nu vanvördigt kallad för Bredbands-Jesus.

När de analytiker som blåste upp IT ropar ”död och korsfäst”, så svarar jag ”leve IT!” För det som nu sker är att tekniken flyttar in som ett hjälpmedel i tillverkningsindustrin.

Vad hände när Framfab lade ned sitt kontor i Västerås? Jo, ABB tog över de anställda. Där sker nu en korsbefruktning mellan ny ekonomi och ny industri.

Så ser det ut nästan över allt. Stål- och verkstadsföretaget Sandvik har utrustat försäljare med små datorer där kunderna kan skräddarsy beställningarna direkt till industriarbetarna vid valsverk och i ämnes-tillverkning. Det stora genombrottet ligger i att nära 90 procent av arbetarna vid ABB eller Sandvik har köpt en LO-dator och använder tekniken både på jobbet och i hemmet.

Att vi bara är i inledningen på en IT-revolution, förankrad i industrins och forskningens tjänst, inser alla som besöker Ideons utvecklingsby i Lund. I ett av Ideons många laboratorier utvecklas nu en analysmetod som snabbt kan spåra och förebygga hjärtinfarkter. Utrustningen är så enkel och billig att alla ambulanser och akutinrättningar kan utrustas med den. Det är en liten bärbar dator, laddad med informationsteknik och kreatörernas sinnrika dataprogram.

IT lever. I verkligheten – inte längre som luftslott.

Rolf Jansson

Följ ämnen i artikeln