Mejla

Anders Lindberg

Namnge nyvalet efter Annie Lööf

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET / 3226

LEDARE

Annie Lööf är svensk politiks nej-drottning. Först fällde hon Stefan Löfven (S) med Sverigedemokraternas röster, sen fällde hon Ulf Kristersson (M) tillsammans med Vänsterpartiet och nu tänker hon återigen fälla Löfven med hjälp av Åkesson. Syftet är att inte ge SD och V inflytande, säger hon. Slutligen krävde Lööf på pressträffen att alla andra skulle vara lika konstruktiva som hon varit.

Gud hjälpe oss i så fall.

De två beslut hittills som kommer att få betydelse, val av talman och nästa års statsbudget, har Annie Lööf överlämnat till Sverigedemokraterna att avgöra. Eftersom SD på onsdag lovat rösta på Moderaternas budget så kommer den att gå igenom. En röst på Jimmie Åkesson visade sig vara en röst på Ulf Kristersson som statsminister och på moderaternas ekonomiska politik.

Så vad händer nu?

Planerar stor koalition

Annie Lööfs plan verkar vara att driva fram ett regeringssamarbete mellan Socialdemokrater och Moderater där hon själv kan vara den enda oppositionen. I Tyskland har en sådan så kallad "stor koalition" styrt sedan 2013 vilket har malt ner både konservativa CDU/CSU och socialdemokratiska SPD. Resultatet har även blivit att högerextrema Alternativ för Tyskland skördat stora framgångar.

Antagligen är något liknande inte möjligt i Sverige ens om partierna skulle vilja, vilket inte är fallet. Moderater som inte klarade att hålla Decemberöverenskommelsen när KD började mullra orkar knappast bära upp en regering tillsammans med Socialdemokraterna. Och samma problem som finns i Tyskland skulle antagligen visa sig även här: om man kortsluter höger-vänsterskalan så går väljarna till Jimmie Åkesson.

Trycket på talmannen ökar

Det viktigaste framöver är förmodligen vem talmannen nominerar som statsminister i den fjärde och avgörande omröstningen i riksdagen. Det är först då det finns ett skarpt hot om extra val och därmed möjlighet att någon backar. Gissningsvis kommer trycket på talman Andreas Norlén (M) att i sista omgången nominera Ulf Kristersson bli oerhört starkt. Det ser just nu ut att vara enda möjligheten för moderatledaren att bli statsminister.

Till vänster spekulerar många om att Annie Lööf hela tiden bluffat och att hon till slut kommer att släppa fram en M-regering med SD:s stöd. Men i så fall vore hon antagligen slut som politiker. Man kan inte först klättra upp på norra Europas högsta moraliska häst för att sedan lugnt kliva av. Mer sannolikt är att hon till slut håller så hårt i sina principer att det blir extra val.

I så fall bör det, som Jonas Sjöstedt en gång skämtade om på Twitter, döpas till Annie Lööf-valet. Tyvärr är det inte roligt längre.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.