Gangsterstater är usla grannar

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går uppmärksammade Moskvabor mordet på Anna Politkovskaja.

Några vågar fortfarande protestera i Putins Ryssland.

”Ned med polisstaten”, lät det i går när 300 människor trotsade förbuden och demonstrerade mot morden på journalister.

Drygt två månader har gått sedan journalisten Anna Politkovskaja avrättades. Fortfarande går gärningsmännen fria.

Politkovskajas kollegor misstänker kretsen kring den högsta ledningen i Tjetjenien. Det kunde Aftonbladets nättidning rapportera nyligen. Pengar som skulle gå till en minnesfond för den förre presidenten, Achmad Kadyrov, kan i stället ha använts till ett lyxliv för sonen Ramzan Kadyrov som tagit över. Anna Politkovskaja ska ha varit bevis på spåren.

Mordutredarna pressade

”Vi är inte 100 procent säkra, men vi ser det här som den mest troliga teorin”, sa Vjatjeslav Izmajlov på Novaja Gazeta till aftonbladet.se. Han var i Stockholm för att ta emot Reportrar utan gränsers pris på Anna Politkovskajas vägnar.

Vjatjeslav Izmajlov berättade om ett hårt tryck på mordutredarna. Rysslands högsta ledning vill rikta misstankarna mot den Kremlkritiske Boris Berezovskij, som lever i exil i London. Journalisterna på Novaja Gazeta tror inte alls på den teorin.

Moskva har varit fullt av spekulationer om Berezovskijs eventuella roll i förgiftningen av exspionen Litvinenko. Det radioaktiva spåret av polonium-210 har dock visat sig leda till Moskva. Brittisk polis på besök hade svårt att få förhöra de personer som kan vara inblandade. Ryska myndigheter krånglade.

Ännu finns ingen klarhet i vilka som ligger bakom mordet på Politkovskaja och förgiftningen av Litvinenko. Det finns många frågetecken kvar även när det gäller de andra journalister som mördats sedan Putin kom till makten.

Demokratin på spel

Den ryske presidenten har ett stort ansvar för att kontraktsmorden kan äga rum och för att mediefriheten begränsas. Även om Putin inte skulle vara direkt inblandad, så har han tillåtit en växande gråzon mellan Kreml, säkerhetstjänsten och den organiserade brottsligheten.

Den bräckliga ryska demokratin står på spel när yttrandefriheten minskar. De kommande valen till parlamentet och presidentposten kan bli spel för gallerierna. Oppositionsmöten förbjuds, föreningar har svårt att samarbeta med organisationer utomlands.

Det borde leda till hårda reaktioner från omvärlden. Men EU bråkar mer om fläskkotletter än om de mänskliga rättigheterna. Polen blockerar ett nytt samarbetsavtal, inte på grund av morden, utan därför att Ryssland hindrar polackernas köttexport.

EU:s relationer med sina grannar ska bygga på demokrati och respekt för mänskliga rättigheter, enligt de stolta deklarationerna. Gangsterstater som dagens Ryssland är usla grannar.

Det är orimligt att sätta igång förhandlingar om ett mer gynnsamt samarbetsavtal innan Kreml gör allt för att lösa morden och återupprätta yttrandefriheten.

ME

Följ ämnen i artikeln